Σχέδιο για την αντιμετώπιση παραμελημένων ασθενειών εγκαινίασε ο Π.Ο.Υ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) θα εγκαινιάσει σήμερα ένα σχέδιο για την καταπολέμηση 20 ασθενειών που πλήττουν τους φτωχότερους πληθυσμούς του κόσμου με στόχο να μην ακυρωθεί η πρόσφατα επιτευχθείσα πρόοδος εξαιτίας του αντίκτυπου που έχει η πανδημία του κορωνοϊού στα συστήματα υγείας.

Πολλές από τις 20 «Παραμελημένες Τροπικές Νόσους» (NTD), που ποικίλουν από λέπρα μέχρι λύσσα, έχουν εξαλειφθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο αλλά όλες μαζί πλήττουν περισσότερους από 1,7 δισεκατομμύριο πολίτες στις φτωχότερες χώρες.

Οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν τον Νοέμβριο τον δεκαετή οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των νόσων αυτών δεσμευόμενες να συνεχίσουν τις προσπάθειες που έχουν συμβάλει στην εξάλειψη τουλάχιστον μιας από αυτές τις νόσους σε 42 χώρες κατά την τελευταία δεκαετία.

Αλλά το σχέδιο συμπίπτει με τις προσπάθειες εξάλειψης ασθενειών όπως η λέπρα, η ελεφαντίαση, η ασκαρίαση (νόσος που προκαλείται από εντερικά σκουλήκια) και η λύσσα, που εμποδίζονται από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ωθεί τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας σε οριακό σημείο.

«Ένα κοινό της COVID-19 και των NTD είναι ότι πλήττουν δυσανάλογα τις φτωχότερες και περισσότερο ευάλωτες κοινότητες στον κόσμο», έγραψε η Μουέλε Μαλεσέλα του Π.Ο.Υ. σε άρθρο γνώμης για το Ίδρυμα Thomson Reuters.

«Οι επιπτώσεις τους εμφανίζονται πιο συχνά σε εκείνους που είναι λιγότερο εφοδιασμένοι για να αντέξουν το βάρος του πόνου και της αναπηρίας και ας μην ξεχνάμε το μεγάλο κοινωνικο-οικονομικό βάρος της ασθένειας», είπε η Μαλεσέλα, η οποία είναι διευθύντρια του Τμήματος Ελέγχου Παραμελημένων Τροπικών Νόσων του Π.Ο.Υ.

Το σχέδιο του Π.Ο.Υ. περιλαμβάνει την εξάλειψη τουλάχιστον μιας από τις 20 χαρακτηριζόμενες ως NTD σε τουλάχιστον 90 χώρες μέχρι το 2030.

Στοχεύει να καταστήσει ασφαλή και διαθέσιμα τα φάρμακα και να καταπολεμήσει την παρουσία κουνουπιών, μυγών και τσιμπουριών που μεταδίδουν κάποιες από αυτές τις νόσους προσβλέποντας στη μείωση εκείνων που θα έχουν ανάγκη από θεραπεία για τις νόσους αυτές κατά 90% μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά προειδοποίησαν ότι η πανδημία μπορεί να ανατρέψει μεγάλο μέρος των επιτευγμάτων των τελευταίων δέκα ετών.

«Οι NTD πλήττουν, σχεδόν αποκλειστικά, ανθρώπους που ζουν σε ακραία φτώχεια. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν εμβόλια, τα διαγνωστικά μέσα είναι περιορισμένα και οι θεραπείες απέχουν από το βέλτιστο, ενώ συχνά δεν είναι διαθέσιμες ή δεν είναι οικονομικά προσιτές για πολλές από αυτές τις φονικές νόσους που προκαλούν αναπηρίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της οργάνωσης Χρήστος Χρήστου.

Διαβάστε ακόμη...