Πώς οι σωματότυποι καθορίζουν την υγεία μας

Περισσότεροι από 430.000 εθελοντές συμμετείχαν σε μια νέα μελέτη, η οποία εστιάζει σε δύο βασικούς τύπους σώματος, το «μήλο» και το «αχλάδι» και αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι δύο αυτοί σωματότυποι καθορίζουν την υγεία μας.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έχουν τον χαρακτηριστικό σωματότυπο του «μήλου», όπου ο κορμός είναι στρογγυλεμένος με το λίπος να συγκεντρώνεται στην κοιλιά και το στομάχι, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς είθισται να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Επιπλέον, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη και επομένως να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Αντίθετα, οι άνθρωποι με τον τύπο σώματος «αχλάδι», όπου το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στους μηρούς, τους γλουτούς και τα οπίσθια, αποδεικνύεται ότι είναι πιο τυχεροί σε ό,τι αφορά την υγεία τους, δεδομένου ότι έχουν μικρές πιθανότητες να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το σπλαχνικό λίπος (το λίπος της κοιλιάς) είναι ανθυγιεινό σε αντίθεση με το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τους μηρούς και τους γλουτούς, το οποίο έχει προστατευτική δράση απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στα μεταβολικά νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης).

Ο καθηγητής Sekar Kathiresan από το Γενικό Νοσοκομείο της Βοστόνης δήλωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανομή του σωματικού λίπους, πέρα από την απλή μέτρηση του ΔΜΣ, θα μπορούσε να εξηγήσει μια σειρά από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2 και την στεφανιαία νόσο».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *