Συσκευή μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης

80F738A5206E52B78A571985EFCFFC85.jpg

  Μια προσθετική συσκευή που μελλοντικά μπορεί να αποκαταστήσει -τουλάχιστον σ’ έναν βαθμό- τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης σε ασθενείς δημιούργησαν βρετανοί ερευνητές. Στους ασθενείς έχει αχρηστευτεί το συγκεκριμένο όργανο εξαιτίας τραύματος στο νωτιαίο μυελό.

Η ζημιά στα νεύρα δεν επιτρέπει στον ασθενή να νιώθει πότε γεμίζει η κύστη του με ούρα ή να την ελέγχει. Η συσκευή μπορεί να «διαβάζει» τα ηλεκτρικά σήματα των λιγοστών νεύρων που έχουν απομείνει γύρω από την ουροδόχο κύστη κι έτσι ο ασθενής είναι σε θέση ξανά να αποκτά τον έλεγχο του οργάνου και των ούρων του, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Τσου του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια που συνέδεσαν στα εναπομένοντα νεύρα της κύστης και έκαναν με επιτυχία τις σχετικές δοκιμές σε αρουραίους.

Το επόμενο βήμα θα είναι η σμίκρυνση των εξαρτημάτων, ιδίως αυτών που επεξεργάζονται τα νευρικά σήματα, ώστε η τεχνολογία να καταστεί δυνατό να αξιοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση. Στόχος είναι, εκτός από τη συσκευή με τα ηλεκτρόδια που θα εμφυτεύεται στην περιοχή της κύστης, ο ασθενής να διαθέτει μια δεύτερη συνδεδεμένη φορητή συσκευή, με το κατάλληλο πλήκτρο, που θα δίνει εντολές κατά βούληση στην κύστη για να αδειάζει από τα ούρα.

Πάντως η εν λόγω συσκευή συνιστά μια προσωρινή λύση, καθώς σε απώτερο στάδιο ιατρικός στόχος είναι η αποκατάσταση του ίδιου του νωτιαίου μυελού που ελέγχει με φυσικό τρόπο την κύστη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *