Σταφίδες, χουρμάδες, δαμάσκηνα, τα σύκα και τα βερίκοκα είναι τα πιο δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα αλλά ενώ είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ, κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν είναι πολύ καλύτερα από γλυκιά βόμβα για την υγεία μας. Η αλήθεια είναι ότι στα αποξηραμένα φρούτα το 22%-51% είναι σε φρουκτόζη ενώ ορισμένα είναι επικαλυμμένα με ζάχαρη ή ΄΄βουτηγμένα΄΄ στο σιρόπι πριν ακολουθήσει η διαδικασία της αποξήρανσής τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.
Μπορεί να θεωρούνται super foods, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή, ιδίως το πρωί, ανέφερε σε ομιλία της στο 4ο Forum Υγείας, η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης δερματολόγος- αφροδισιολόγος, Μαρία Καρδάση.
Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούν στον οργανισμό, σχετίζονται με τη γλυκαιμία (δηλαδή ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα), με συνέπεια να ανεβαίνει και η ινσουλίνη.
‘Οπως εξήγησε η κ. Καρδάση, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν συμπυκνωμένη φρουκτόζη και όταν καταναλώνονται μόνα τους ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα με συνέπεια να μην μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο οργανισμός και να συμπυκνώνεται πάνω στο κολλαγόνο και να το καταστρέφει με συνέπεια να …φθείρεται σταδιακά και ο οργανισμός.
«Τα super foods είναι από τα καλά και υγιεινά τρόφιμα, τα οποία έχουν μεν συμπυκνωμένα έλαια, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες αλλά έχουν και συμπυκνωμένη φρουκτόζη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυξάνουν τη γλυκαιμία, δηλαδή τη γλυκόζη στο αίμα.
Δεν πρέπει να καταναλώνονται μόνα τους, γιατί ανεβάζουν τη γλυκαιμία, ούτε τα συνιστούμε πρωί- πρωί.
Επειδή τα αποξηραμένα φρούτα είναι υδατάνθρακες, συνιστούμε να καταναλώνονται μαζί με πρωτεΐνη και λίπος.
Για παράδειγμα, αν θέλουμε να τα φάμε στο πρωινό να φάμε μια ομελέτα ασπραδιών που είναι πρωτεΐνη, ξηρό καρπό ή ταχίνι που είναι λίπος και εκεί μπορούμε να βάλουμε μία μικρή ποσότητα, 2-3 ούτε ένα παραπάνω, αποξηραμένων φρούτων.
Πρέπει δηλαδή να τα τρώμε με μέτρο και σε συνδυασμό με πρωτεΐνη και λίπος και αν μπορούμε να αποφεύγουμε τα ανεβάσματα της γλυκαιμίας το πρωί.
Αν δεν ανεβάζουμε γλυκαιμία το πρωί , όλη η μέρα δεν μπαίνουμε σε καταβολισμό (καταβολισμός σημαίνει αυτοκαταστρέφομαι, γερνάω, αυτοδιαλύομαι).
Αν μένει σταθερή μπορεί να διατηρήσει ακόμη και αναβολικές ιδιότητες πράγμα που σημαίνει μεγαλώνω όμορφα, αυτοεπιδιορθώνομαι ακόμα και στη μέση και τρίτη ηλικία» επισήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης δερματολόγος- αφροδισιολόγος, Μαρία Καρδάση.