Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έβαν Θάκερ του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, διευκρίνισαν πως «τα προβλήματα μνήμης και νόησης είναι συχνά στους ανθρώπους όσο γερνάνε. Η μελέτη μας δείχνει ότι, κατά μέσο όρο, αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεκινήσουν πιο νωρίς ή να επιδεινωθούν πιο γρήγορα σε όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή».
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν και έκαναν νοητικά τεστ επί επτά χρόνια σε 5.150 ανθρώπους άνω των 65 ετών, 552 από τους οποίους (το 11%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή στο διάστημα της έρευνας. Αυτοί οι καρδιοπαθείς εμφάνισαν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά-μνημονικά τεστ και σε πιο νεαρή ηλικία σε σχέση με όσους δεν είχαν πρόβλημα καρδιακής αρρυθμίας.
Για παράδειγμα, στην ηλιακή ομάδα των 80 – 85 ετών τα άτομα χωρίς κολπική μαρμαρυγή είχαν κατά μέσο όρο μια μείωση έξι μονάδες στο σκορ του τεστ (σε μια κλίμακα 0-100) λόγω της φυσιολογικής γήρανσης, ενώ τα άτομα με μαρμαρυγή είχαν μεγαλύτερη μέση μείωση κατά δέκα μονάδες.
Για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 75 ετών, η μέση μείωση στα νοητικά τεστ ήταν περίπου τρεις έως τέσσερις μονάδες μεγαλύτερη ανά πενταετία γήρανσης για όσους είχαν καρδιακή αρρυθμία, σε σχέση με όσους δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. «Αυτό σημαίνει πως, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νοητικά προβλήματα ή άνοια σε πιο μικρή ηλικία από ό,τι όσοι δεν έχουν ιστορικό καρδιακής αρρυθμίας», δήλωσε ο Θάκερ.
Η βαθμολογία κάτω του 78 δείχνει ύπαρξη άνοιας και οι ηλικιωμένοι χωρίς μαρμαρυγή έπεφταν κάτω αυτό το όριο, όταν έφθαναν σε ηλικία 87 ετών, ενώ όσοι είχαν τις αρρυθμίες, έπεφταν κάτω από τις 78 μονάδες σε ηλικία 85 ετών, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα κατά μέσο όρο.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με την άνοια. Μια πιθανή αιτία είναι ότι η άρρυθμη λειτουργία της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια να μην οξυγονώνεται σωστά ο εγκέφαλος. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι τα λεγόμενα μικρά και «σιωπηλά» εγκεφαλικά, στα οποία είναι πιο ευάλωτοι οι άνθρωποι με καρδιακές αρρυθμίες, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Το επόμενο βήμα θα είναι να μάθουμε γιατί αυτό συμβαίνει και πως μπορούμε να το εμποδίσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός ερευνητής. Πάντως τόνισε πώς κάθε άνθρωπος με κολπική μαρμαρυγή δεν είναι αναγκαίο να εμφανίσει πρόωρα νοητικά προβλήματα. Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τόσο καρδιακή αρρυθμία, όσο και άνοια.