Συναγερμός για την επανεμφάνιση της οζώδους δερματίτιδας

6a00e0097e4e68883301157062adba970b-800wi

Την επανεμφάνισή της σε περιοχές του νομού Σερρών έκανε, με την έλευση των πρώτων κουνουπιών στη χώρα μας, η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα των βοειδών και «ήδη σήμερα το πρωί έγινε η θανάτωση και των 117 ζώων ελευθέρας βοσκής σε μονάδα στο Χαρωπό του δήμου Σιντικής», όπως τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Γιώργος Δάγκος.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο κ. Δάγκος, σε μονάδα, με 400 εμβολιασμένα προ τριών μηνών, βοειδή γαλακτοπαραγωγής, στην περιοχή Νιγρήτας του δήμου Βισαλτίας στις Σέρρες, επιβεβαιώθηκε κρούσμα οζώδους δερματίτιδας και «αυτή τη στιγμή μαζί με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΕΕ εξετάζουμε τα δεδομένα».

Όπως επισήμανε ο κ. Δάγκος «με δεδομένο ότι τα ζώα είναι εμβολιασμένα, εμείς λέμε ότι θα πρέπει το κοπάδι να μην θανατωθεί εξολοκλήρου, αλλά να τεθεί σε περιορισμό και να παρακολουθείται. Όμως, κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι εφόσον προσβλήθηκε έστω και ένα ζώο, το κοπάδι πρέπει να θανατωθεί όλο».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί εάν τελικά η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα των βοειδών «χτύπησε» και το κοπάδι 70 ζώων ελευθέρας βοσκής στον Λιθότοπο, περιοχή πάνω από τη Λίμνη Κερκίνη.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ασθένεια πλήττει εδώ και πολύ καιρό περιοχές της χώρας, προκαλώντας τη μία θανάτωση κοπαδιού μετά την άλλη. Η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα των βοειδών, εξαπλώνεται με το τσίμπημα κουνουπιού και ενώ δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, αν προσβάλλει έστω κι ένα ζώο, τότε θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *