Συμπτώματα καρδιοπάθειας σε παιδιά 2 έως 12 ετών

 
Τα παχύσαρκα παιδιά εκδηλώνουν καρδιολογικά προβλήματα ενόσω βρίσκονται ακόμα στο Δημοτικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσα είχαν πολλά περιττά κιλά έπασχαν από τουλάχιστον ένα καρδιολογικό πρόβλημα, όπως η υπέρταση.


Η καρδιοπάθεια είθισται να εκδηλώνεται από τη μέση ηλικία και μετά, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι πλέον πρώιμα συμπτώματά της ανιχνεύονται ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών.

Στην πραγματικότητα, τα δύο τρίτα των 307 μικρών παιδιών που συμμετείχαν στη νέα μελέτη, είχαν τουλάχιστον ένα πρώιμο σύμπτωμα καρδιοπάθειας, όπως η υπέρταση και η διαταραγμένη χοληστερόλη στο αίμα.

Όπως σημειώνουν Ολλανδοί ερευνητές στην επιθεώρηση «Archives of Disease in Childhood», η παχυσαρκία αποτελεί εντεινόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, με ολοένα περισσότερους ανθρώπους να γίνονται παχύσαρκοι από τη νηπιακή ή την παιδική ηλικία.

Τα δίχρονα παιδιά με Δείκτη Μάζας Σώματος (σ.σ. υπολογίζεται όταν διαιρείται το νυν σωματικό βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα) πάνω από 20,5 θεωρούνται ως σοβαρά παχύσαρκα.

Στην ηλικία των 18 ετών, σοβαρά παχύσαρκος θεωρείται όποιος έχει ΔΜΣ πάνω από 35.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο VU στο Άμστερνταμ, οι οποίοι υπέβαλλαν τα παιδιά σε καρδιολογικές εξετάσεις.

Το 62% όσων ήταν σοβαρά παχύσαρκα είχαν ήδη μία ή περισσότερες ενδείξεις πως μετατρέπονται σε καρδιοπαθείς από τα μικράτα τους, με τα μισά να έχουν υπέρταση και πολλά να έχουν χαμηλή «καλή» (HDL) χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Το αυξημένο σάκχαρο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος επίσης υπονομεύει την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα καλά νέα είναι πως αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιστραφούν με ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής, με το παιδί να τρέφεται υγιεινά και να γυμνάζεται περισσότερο – αρκεί να ανοίξουν οι γονείς του τα μάτια τους και να δουν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ώστε να κάνουν κάτι γι’ αυτό…

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *