Η ποικιλία Beneforte δημιουργήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών στο Νόριτς με φυσικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα, προχώρησαν στη διασταύρωση μιας κοινής ποικιλίας μπρόκολου από τη Μεγάλη Βρετανία με μια ποικιλία άγριου μπρόκολου με πικρή γεύση από την Σικελία.
Το ενδιαφέρον γύρω από το νέο μπρόκολο έχει προκαλέσει η αυξημένη κατά 2-3 φορές περιεκτικότητά του στην γλυκοραφανίνη, μια ουσία που, μεταξύ άλλων, συνδέεται με την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η γλυκοραφανίνη διαλύει το λίπος στον οργανισμό εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες, που αποτελεί βασικό παράγοντα πρόκλησης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Βεβαίως, οι επιστήμονες παραμένουν αρκετά επιφυλακτικοί και συνεχίζουν τις μελέτες, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η γλυκοραφανίνη έχει ευεργετική δράση στην ανθρώπινη υγεία.
Πάντως, σημαντική διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι τα επίπεδα της γλυκοραφανίνης παραμένουν σταθερά υψηλότερα σε σχέση με τις συνηθισμένες ποικιλίες μπρόκολου και ότι δεν επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα των άλλων θρεπτικών συστατικών.
Πηγή: vita.gr