Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα ψυχολόγων οι οποίοι ισχυρίζονται πως ακόμα και μια βόλτα σε ένα νεκροταφείο μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και να κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους απέναντι στα προβλήματα των άλλων.
Μάλιστα πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι καταρρίπτει όσα υποστήριζαν μέχρι σήμερα ορισμένοι ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους το να σκέφτεται κανείς τον θάνατο είναι καταστροφικό και επικίνδυνο, καθώς οδηγεί σε προκαταλήψεις και απληστία.
Ο επικεφαλής της έρευνας Kenneth Vail ισχυρίζεται ότι αν αποδεχτούμε το θάνατο τότε μπορεί να αναπτύξουμε συμπεριφορές που περιορίζουν τις πιθανότητες να κάνουμε κακό στον εαυτό μας.
Παραπέμπει μάλιστα σε έρευνα που είχε γίνει το 2008 από τον Matthew Gailliot και τους συνεργάτες του οι οποίοι συνέκριναν τη συμπεριφορά ανθρώπων που περνούσαν δίπλα από ένα νεκροταφείο και ανθρώπων που βρίσκονταν ένα τετράγωνο μακριά από αυτό χωρίς να το βλέπουν.
Υποδυόμενοι απλούς περαστικούς, οι ειδικοί συνομιλούσαν μεταξύ τους και κοντά στα άτομα των οποίων τις αντιδράσεις ήθελαν να ελέγξουν, για την αξία της προσφοράς και της βοήθειας και στη συνέχεια έριχναν κατά λάθος ένα βιβλίο στο δρόμο.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι τα άτομα που βρίσκονταν δίπλα στο νεκροταφείο εμφάνιζαν 40% περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κάνσας οι οποίοι είχαν διαπιστώσει ότι οι υποστηρικτές μια θρησκείας έδειχναν μεγαλύτερη συμπόνια προς τα μέλη των άλλων θρησκειών όταν είχαν συνειδητοποιήσει την ιδέα του θανάτου.
Μάλιστα τόνιζαν ότι η αποδοχή της ιδέας οδηγεί σε πιο υγιείς επιλογές, όπως το να καπνίζουμε λιγότερο, να βάζουμε αντηλιακό και να ασκούμαστε περισσότερο.