«Συμφέροντα αντιδρoύν στις συνενώσεις κλινικών»

 
Για «κροκοδείλια δάκρυα» και συμφέροντα που υποκρύπτονται πίσω από τις αντιδράσεις για τις συνενώσεις κλινικών, μίλησε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι γίνεται προσπάθεια για προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών, με στόχο την ενίσχυση και την καλύτερη λειτουργία του συστήματος.


Ο υπουργός είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή για το κλείσιμο του πρώην Γ΄ Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ και την ανάγκη συνέχισης της Πολυκλινικής στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, η διαχείριση με το Γ΄ Θεραπευτήριο του ΙΚΑ εντάσσεται στο πρόγραμμα της συνένωσης δυνάμεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς. Διαβεβαίωσε ότι η Πολυκλινική δεν θα κλείσει, αντιθέτως θα στηριχθεί η λειτουργία της.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι στη μονάδα αιμοδοσίας του Ευαγγελισμού θα διευρυνθεί το ωράριο και ανακοίνωσε ότι μέσα στον Απρίλιο θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο η νέα μονάδα νεφρού «ώστε όσοι ασθενείς καταφεύγουν εκεί να απολαμβάνουν υπηρεσίες σε άριστο περιβάλλον».

Κάτω από τις περιορισμένες δυνατότητες, η κυβέρνηση κινείται για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών και επικουρικών, είπε, επίσης, ο υπουργός και υπογράμμισε ότι πρέπει το σύστημα να οδηγηθεί έτσι ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πρόσληψη μόνιμων και επικουρικών γιατρών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, αλλά μετακινήσεις.

Ο υπουργός μίλησε για «κροκοδείλια δάκρυα που χύνονται τις τελευταίες ημέρες και που εξυπηρετούν σκοπούς» προειδοποιώντας πως αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις, «διότι άλλο είναι να εξυπηρετείς συμφέροντα και να εμφανίζεσαι ότι σε έπιασε ο πόνος για τον πολίτη και άλλο είναι το ενδιαφέρον για την προάσπιση της δημόσιας υγείας».

Όπως ειδικότερα ανέφερε, στις συνενώσεις κλινικών καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπος με συμφέροντα, διότι «κάποιοι θεωρούν τις κλινικές προσωπική τους υπόθεση για να εισάγουν ασθενείς με προσωπικά τους κριτήρια. Να δούμε ποιοι είναι εκείνοι που κατέχουν τις κλινικές και συγκρούονται με συναδέλφους τους διότι προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, διότι δεν θέλουν να θιγούν κεκτημένα».

Ο υπουργός αναρωτήθηκε, μάλιστα, «πώς εξηγούνται κλινικές με ένα διευθυντή και ένα γιατρό;».

«Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «επιχειρώ με νηφαλιότητα και μετριοπάθεια να αντιμετωπίσω το πρόβλημα αλλά δεν θα υπάρξει η παραμικρή επιείκεια απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν στους πολίτες που την έχουν ανάγκη και κατήγγειλε ότι το σχέδιο συγχωνεύσεων και κλεισίματος κλινικών γίνεται κατ΄ επιταγή της τρόικας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *