Συμβουλές για το κολατσιό του μαθητή

 
Τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες της ημέρας στο σχολείο και για αυτό θα πρέπει να ακολουθούν μια σωστή διατροφή. Αρκετές φορές ακούμε από γονείς ότι τα παιδιά τους δεν καταναλώνουν πρωινό στο σπίτι πριν φύγουν για το σχολείο και τρώνε ένα σάντουιτς στο πρώτο διάλειμμα.


Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να πεινούν περισσότερο όταν επιστρέφουν στο σπίτι στο μεσημεριανό.

Μια σωστή διατροφή ενός παιδιού θα πρέπει να αποτελείται από 5 γεύματα ώστε να καλύπτονται όλες οι βασικές του ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και να μοιράζονται οι θερμίδες στην διάρκεια της ημέρας. Ένα ισορροπημένο πρωινό με γάλα και δημητριακά ή αποτελούμενο από γιαούρτι με 1-2 σπασμένα μπισκοτάκια μαζί με ένα τριμμένο αχλάδι μέσα σε ένα μπολ αποτελούν κάποιες ενδεικτικές προτάσεις. Αυτό το πρωινό ίσως μπορέσει να βοηθήσει στην αποφυγή της αναζήτησης «λιχουδιών» στα διαλείμματα γιατί το παιδί δεν θα πεινάει.

Στο σχολείο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις προτιμήσεις του, θα πρέπει να καταναλώνεται ένα ενδιάμεσο γεύμα, το γνωστό «δεκατιανό». Στο πρώτο ή στο επόμενο διάλειμμα μπορεί το παιδί να καταναλώσει ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης (ή ψωμί σταρένιο ή αραβική πίτα) με τυρί ή και ζαμπόν γαλοπούλας και 1-2 φέτες ντομάτα ή μαρούλι. Τα μεγαλύτερα παιδιά (για να μην υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού) ίσως μπορούν να καταναλώσουν κάποιο φρούτο, π.χ. μια μπανάνα ή 2 βερίκοκα και 2 μπισκοτάκια παιδικά.

Επίσης, εάν οι γονείς φοβούνται να δώσουν τα φρούτα στο σχολείο, μπορούν να δώσουν ένα χυμό επιλογής τους χωρίς πολλά πρόσθετα σάκχαρα και 1 τοστ ή μια σπιτική τυρόπιτα και να προσφέρουν μια φρουτοσαλάτα στο απογευματινό γεύμα. Τέλος, ένα κομμάτι σπιτικού κέικ μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει μια διαφορετική ιδέα.

Ένα παιδί δεν θα πρέπει να ξεχνά το νερό όταν είναι στο σχολείο, για αυτό ένα μικρό μπουκάλι ή θερμός με εμφιαλωμένο ή βρύσης είναι μια καλή λύση.

Η απαγόρευση της κατανάλωσης τροφών από την καντίνα του σχολείου δεν θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Η εκπαίδευση των γονέων, των παιδιών, του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και του υπεύθυνου της καντίνας μπορεί να οδηγήσει σε πιο ισορροπημένες επιλογές. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά πολλές φορές ανταλλάσσουν ή αγοράζουν εκτός σχολείου τα «απαγορευμένα» είδη που δεν υπάρχουν στο κυλικείο ή δεν τους επιτρέπεται να τα καταναλώσουν.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *