Συμβουλές για να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας

91E8E57BFDBE37F5F68628E5E78727E5.jpg

  Όσο πέφτει η θερμοκρασία οι περισσότεροι βρίσκονται με ένα ζεστό ρόφημα, σε χώρους με κλειστά παράθυρα που ευδοκιμούν μικρόβια. Παρόλο που είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά συνεχώς υποκύπτουμε μόνο όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμωθεί. Αλήθεια, πως θα μπορούσατε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να αποφύγετε μία γρίπη τις κρύες μέρες του χειμώνα;

Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν μια ποικιλία λειτουργιών στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για να διατηρήσετε την υγεία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά είναι διαθέσιμα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ είναι η βιταμίνη που έχει συνδεθεί περισσότερο με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού αφού συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων. Ορισμένες μελέτες μάλιστα έχουν συνδέσει τη βιταμίνη C με την προστασία από το κοινό κρυολόγημα, ενώ επίσης έχει φανεί ότι η πρόσληψή της σχετίζεται με τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν βιταμίνη C όπως πιπεριές, εσπεριδοειδή, βατόμουρα, μπρόκολο, φράουλες ή λαχανάκια Βρυξελών.

Η βιταμίνη Α συμβάλει στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και των βλεννογόνων τα οποία είναι στη πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην εισβολή από ιούς, βακτήρια, μύκητες. Μπορείτε να την προσλάβετε από τροφές ζωικής προελεύσεως όπως συκώτι, αυγά, γαλακτοκομικά και ψάρια, ενώ βρίσκεται επίσης σε φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα (καρότα γλυκοπατάτα, σπανάκι, βερίκοκο, μπρόκολο).

Η βιταμίνη Ε επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ σχετίζεται θετικά με την απόκρουση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Τη συναντάμε σε τρόφιμα όπως φυτικά έλαια (κύρίως το ελαιόλαδο), τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πράσινα λαχανικά αλλά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ο ψευδάργυρος επίσης είναι ένα ιχνοστοιχείο που μελετήθηκε αρκετά τη τελευταία δεκαετία ως προς την αντίσταση των λοιμώξεων και τη ενίσχυση της ανοσίας. Μέτρια ανεπάρκεια του έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων. Πηγές πρόσληψης του είναι το κόκκινο κρέας, αυγά, γάλα, όσπρια.

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους πυλώνες της υγιούς διαβίωσης. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά είναι λιγότερο επιρρεπείς σε κρυολογήματα. Για το λόγο αυτό, μέτρια άσκηση 30-40 λεπτών 3-5 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της.

Υπάρχει αλήθεια στο ρητό ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη, επινεφρίνη και κορτιζόλη. Ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον αριθμό και τη δραστηριότητα των Τ-λεμφοκυττάρων. Αυτά τα κύτταρα δρουν στη πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ιογενών επιθέσεων. Το χιούμορ και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που σας κάνουν να γελάτε μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και την ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

Βάζοντας χρώμα στο πιάτο μας, δραστηριότητα και γέλιο στη καθημερινότητα μας έχουμε κάνει ότι χρειάζεται για να βγούμε «αλώβητοι» από τη μάχη με τις ιώσεις.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *