Συμβουλές για μία πιο υγιεινή γαλοπούλα

807824242EED7503B620EC5DBE9B92EA.jpg

  Οι γιορτινές ημέρες είναι πολύ συχνά ημέρες που υπερκαταναλώνουμε φαγητό και παραμελούμε την ποιότητα της διατροφής μας. Οι πειρασμοί είναι πολλοί και οι γεύσεις πιο έντονες. Σίγουρα, οι καθημερινές μας συνήθειες είναι αυτές που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και όχι η διατροφική μας συμπεριφορά κατά τη διάρκεια λίγων ημερών το χρόνο.

Mπορούμε, ωστόσο, χωρίς να στερηθούμε σε γεύση ή απόλαυση, να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τη διατροφή, το σώμα και την υγεία μας και κατά τη διάρκεια των εορτών.

Διαβάστε λοιπόν κάποιες ιδέες για ένα υγιεινό γεύμα Πρωτοχρονιάς:

1. Προσθέστε γεύση και όχι λίπος. Οι περισσότερες συνταγές για το ψήσιμο της γαλοπούλας προτείνουν το άλειμμα της με βούτυρο γάλακτος. Προτιμήστε να νοστιμίσετε τη γαλοπούλα με φρέσκα μυρωδικά, σκόρδο και τη συνοδεία ελαιολάδου, ώστε να αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά του βουτύρου.

2. Αποφύγετε το επιπλέον αλάτι, ειδικότερα αν έχετε υπέρταση και προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου. Προσθέστε γεύση χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και μυρωδικά και προσθέστε τόσο αλάτι όσο χρειάζεται, για να έχετε ένα ευχάριστο γευστικό αποτέλεσμα.

3. Αποφύγετε την κατανάλωση του δέρματος της γαλοπούλας (πέτσα). Μπορεί να είναι ένα κομμάτι με πολύ έντονη γεύση, αποτελείται όμως σχεδόν αποκλειστικά από λίπος, που είναι μάλιστα κορεσμένο. Ενδεικτικά, ένα κομμάτι γαλοπούλας περίπου 90 γραμμαρίων χωρίς πέτσα προσδίδει 132 kcals και 3 γραμμάρια λίπους. Αντίθετα ίδια ποσότητα, με την πέτσα, προσδίδει 168 kcals και 6 γραμμάρια λίπους. Όσο για το πιο σκούρο κρέας των πουλερικών (μπούτι, φτερούγες), περιέχουν περισσότερες θερμίδες αλλά και περισσότερο σίδηρο (90 γραμμάρια παρέχουν το 15% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο, ενώ το λευκό κρέας μόλις το 8%).

4. Όσον αφορά στη γέμιση, ο ζωμός της γαλοπούλας μπορεί να βοηθήσει ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο γευστικό. Περιορίστε τη λιπαρή ύλη που θα χρησιμοποιήσετε και εναλλακτικά προσθέστε ζωμό. Αν, μάλιστα, θέλετε να αφαιρέσετε το λίπος και από το ζωμό, βάλτε τον στο ψυγείο να κρυώσει. Το λίπος θα σταθεί στην επιφάνεια και στη συνέχεια είναι πολύ εύκολο να αφαιρεθεί (για τη ζελώδη υφή ευθύνεται η πρωτεΐνη και όχι το λίπος).

5. Για μία ακόμη πιο υγιεινή γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανό ρύζι. Θα χρειαστεί περισσότερο νερό και λίγο περισσότερο μαγείρεμα πριν το γέμισμα. Με την αντικατάσταση αυτή όμως, θα βελτιώσετε τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματός σας και το περιεχόμενό του σε φυτικές ίνες, γεγονός πολύ σημαντικό για άτομα που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου τους.

6.
Συνοδέψτε τη γαλοπούλα με άφθονη ποσότητα φρέσκιας σαλάτας. Με αυτόν τον τρόπο, θα χορτάσετε περιορίζοντας τον αριθμό των καταναλισκόμενων θερμίδων. Κάνετε τις σαλάτες σας πιο εορταστικές, προσθέτοντας φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, σταφίδες, άλλα αποξηραμένα φρούτα, μέλι και λίγους ωμούς ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια ή κουκουνάρι.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *