Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης
Σε εκπομπή της κρατικής ιταλικής τηλεόρασης (RAI) τοποθετήθηκε σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ο γνωστός Ιταλός ανοσολόγος και υπεύθυνος του τμήματος ανοσολογίας της πολυκλινικής «Ουμπέρτο 1» του πανεπιστημίου της Ρώμης , Λα Σαπιέντσα, καθηγητής Φραντσέσκο Λε Φόκε. Ο διακεκριμένος επιστήμονας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεχνολογία των εμβολίων, στην ασφάλεια των εμβολιασμών αλλά και στις μελλοντικές θεραπείες για τον κορωνοϊό.
«Η επιστήμη είναι το παν, και αλλάζει χάρη στη βιοτεχνολογία. Οι εμβολιασμοί και τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι χρήσιμα σε πολλές ασθένειες. Πιστεύω πολύ στην επιστήμη η οποία μας δίνει ελπίδα για το μέλλον», λέει ο Ιταλός επιστήμονας και προσθέτει:
«Τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο θα έρθουν τα μονοκλωνικά αντισώματα, για την καταπολέμηση του Covid-19. Υπάρχει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “New England Journal of Medicine” που αποδεικνύει πως μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες της θεραπείας με αντισώματα ο χρόνος νοσηλείας μειώνεται και οι ασθενείς αισθάνονται πολύ καλύτερα. Η βιοτεχνολογία μείωσε πολύ τον χρόνο που απαιτείται για την παρασκευή ενός εμβολίου, και αυτό είναι πολύ σημαντικό και θεμελιώδες. Τρία λοιπόν από αυτά τα εμβόλια μας έρχονται τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια ακολουθούν τα μονοκλωνικά αντισώματα».
Τα μονοκλωνικά αντισώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ιατρική, καθώς το 2019 επτά στα 10 φάρμακα με τη μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως ήταν μονοκλωνικά αντισώματα. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την πειραματική θεραπεία που είχε λάβει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τη θεραπευτική προσέγγιση REGN-COV2 έναντι του κορωνοϊού. Η θεραπεία αποτελείται από ένα κοκτέιλ δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, σαν αυτά που φτιάχνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για την καταπολέμηση της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό.
Ο Φραντσέσκο Λε Φόκε παράλληλα στέλνει και ένα αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας: «Φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση ακόμη και αν οι αριθμοί είναι ακόμη υψηλοί. Ωστόσο, ο αριθμός των λοιμώξεων έχει μειωθεί και αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στη χώρα μας μαζί με την συμπεριφορά των πολιτών έδωσαν τα αποτελέσματα αυτά. Πρέπει να συνεχίσουμε σε μια σοβαρή και αυστηρή γραμμή. Ας θυμηθούμε ότι ένα άτομο προστατεύεται χάρη στη συμπεριφορά ενός άλλου».
«Επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από ανοσία αγέλης και εμβολιασμούς»
Στο κύριο ερώτημα του πότε θα μπορέσει η χώρα του να επιστρέψει στην κανονικότητα, o Ιταλός ανοσολόγος αναφέρει «με τους εμβολιασμούς και με 85% ανοσία αγέλης».
Σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων
Ο Φραντσέσκο Λε Φόκε κλήθηκε να σχολιάσει σχετικά με αυτά τα οποία ακούγονται για την ασφάλεια των εμβολίων και τις κλινικές δοκιμές. Όπως είπε: «Νομίζω ότι για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να παραπέμψουμε στους αρμόδιους φορείς. Στον FDA στις ΗΠΑ και στον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), όπου είναι οι δύο φορείς που έχουν συσταθεί για την ασφάλεια. Πρέπει να διασφαλίσουμε όμως ότι θα κάνουν τη δουλειά τους με ηρεμία και στο ακέραιο».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ίδια περίοδο όπου στη γειτονική χώρα γνωστοί επιστήμονες έχουν εκφράσει δημόσια τον προβληματισμό τους σχετικά με τα εμβόλια, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την τοποθέτηση του καθηγητή μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και διευθυντή του εργαστηρίου μικροβιολογίας και ιολογίας Αντρέα Κριζάντι ο οποίος είχε δηλώσει: «Σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν αμφιβάλλω ότι όλα προσπαθούν να γίνουν με καλή πίστη και με αυστηρές διαδικασίες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει βιασύνη στις διαδικασίες. Αυτές λοιπόν οι γρήγορες διαδικασίες έγκρισης ενέχουν σημαντικούς κινδύνους. Εάν δεν έχω αποδείξεις για την ασφάλεια δεν θα το έκανα». Βέβαια ο Κριζάντι έσπευσε άμεσα να δώσει διευκρινήσεις λέγοντας πως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του από τα Μέσα Ενημέρωσης, υποστηρίζοντας πως «θέλει απλά να δει αποδείξεις για την ασφάλεια των εμβολίων και πως δεν είναι κατά των εμβολιασμών».
Η άποψη του Λε Φόκε είναι βέβαια τελείως διαφορετική. Όπως υποστηρίζει: «εγώ πάντως θα κάνω το εμβόλιο μετά από αυτούς που κινδυνεύουν. Ναι, πρώτα οι επαγγελματίες υγείας, μετά οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα και οι πιο ευάλωτες ομάδες. Τέλος, ο μαζικός εμβολιασμός».
Κλείνοντας επεσήμανε πως «στην Ιταλία πια γίνεται πια θεραπεία για Covid -19 και στο σπίτι, με τους οικογενειακούς ιατρούς να καθοδηγούν τους ασθενείς. Παρόλο που υπήρξαν πολλές ελλείψεις, τα έχουμε καταφέρει. Αναδιοργανωθήκαμε».
Διαβάστε επίσης τι αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "La Repubblica" o επιδημιολόγος του Τζο Μπάιντεν Michael Osterholm: