Ο πονόλαιμος είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που δεν προκαλεί ανησυχία. Αν όμως ένας ενήλικας παρουσιάζει επίμονο πονόλαιμο και βραχνάδα, νιώθει πόνο στη γλώσσα ή δυσκολεύεται να μασήσει την τροφή, πρέπει να συμβουλευτεί επειγόντως γιατρό. Όπως τονίζουν οι οδοντίατροι Rhona Eskander και Anna Cantlay, ο επίμονος πονόλαιμος είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα του καρκίνου του στόματος.
Η αραίωση και κινητικότητα των δοντιών, οι πόνοι στη γλώσσα και η δυσκολία στη μάσηση των τροφών θα πρέπει επίσης να ληφθούν σοβαρά, προειδοποιούν.
Οι επισημάνσεις αυτές σχετίζονται με την παρατηρούμενη αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, εκ των οποίων η πιο κοινή είναι ο στοματικός καρκίνος, καθώς οι ενήλικες συχνά παραμελούν τη στοματική τους υγεία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο επιπολασμός των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 33% από τη δεκαετία του 1990, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αντίστοιχη αύξηση τα επόμενα 20 χρόνια.
Η Δρ Eskander υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του στόματος: «Τα ποσοστά επιβίωσης των πασχόντων από καρκίνο του στόματος αυξάνονται σημαντικά εάν διαγνωσθεί εγκαίρως. Ως οδοντίατροι, αναζητούμε σημάδια καρκίνου του στόματος κατά τη διάρκεια των τακτικών εξετάσεων, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό για τους ασθενείς να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα σημάδια. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, όπως ανεξήγητα λευκά σημάδια, πονόλαιμος, πληγές που δεν επουλώνονται, μπορεί να αγνοηθεί».
Ο καρκίνος του στόματος αναπτύσσεται μέσα στο στόμα, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών, της γλώσσας, των ούλων, των μάγουλων και του ουρανίσκου. Άλλοι καρκίνοι που σχετίζονται με το στόμα μπορεί να εκδηλωθούν στις αμυγδαλές, τους σιελογόνους αδένες και τον λαιμό.
Η Δρ Cantlay προειδοποιεί ότι οι 9 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του στόματος αφορούν τον τρόπο ζωής. Είναι πιο συνηθισμένος σε όσους καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ και ακολουθούν κακή διατροφή χωρίς φρούτα και λαχανικά. Μπορεί επίσης να προκληθεί από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.