Στο 9,5% του ΑΕΠ οι δαπάνες για την υγεία το 2060

 
Ακόμη κι εάν χαλιναγωγηθούν, οι δαπάνες για την υγεία στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται κι αναμένεται να φθάσουν το 9,5% του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ το 2060, έναντι 6% το 2010, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού που δημοσιεύθηκαν σήμερα.


Η Γαλλία, ισομερώς με τη Δανία κι ακολουθούμενες από την Ολλανδία, βρίσκονται καθαρά πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και έως το 2060 θα δουν τις δαπάνες τους για την υγεία να υπερβαίνουν το 11% του ΑΕΠ τους, ακόμη κι εάν καταβάλουν προσπάθειες για να τις ελέγξουν.

Σε περίπτωση που δεν λαμβανόταν κανένα μέτρο, οι σχετικές δαπάνες θα αυξάνονταν στο 14% του ΑΕΠ μέσα στον ΟΟΣΑ, ειδικότερα δε για τη Γαλλία θα έφθαναν το 16%.

Στις επονομαζόμενες χώρες BRIICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία, Κίνα και Νότιο Αφρική), η σχετική εξέλιξη θα είναι εξίσου ανοδική, φθάνοντας το 9,8% του ΑΕΠ για τις χώρες αυτές το 2060 εάν δεν ληφθεί κανένα μέτρο, ή το 5,3% εάν υπάρξουν προσπάθειες περιορισμού τους.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «τα δημογραφικά στοιχεία και το εισόδημα δεν συμβάλλουν παρά κατά σχετικώς μέτριο ποσοστό στην γενικότερη αύξηση των δαπανών», με την αναμενόμενη αύξηση να απορρέει «από τη συνδυασμένη επίπτωση της τεχνικής προόδου και της ανόδου των τιμών», ιδιαίτερα για το κόστος μακροχρόνιων θεραπειών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.