Στις 21 Φεβρουαρίου «έρχονται» οι πρώτες 168.000 δόσεις του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax

Tις πρώτες 168.000 δόσεις του Γαλλικού πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax, θα παραλάβει η χώρα μας στις 21 Φεβρουαρίου -όπως ανακοινώθηκε χθες Τρίτη-,  από το σύνολο των 474.000 δόσεων που μας αναλογούν για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο διαθέτει αποτελεσματικότητα της τάξης του 90,4% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 και αντίστοιχα 100%  έναντι της μέτριας και σοβαρής νόσησης, όπως έδειξαν οι τελευταίες κλινικές μελέτες.

Το εμβόλιο της Novavax θα είναι διαθέσιμο αρχικά σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα και σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ίσως αλλάξει τη στάση όσων έχουν ακόμη επιφυλάξεις για τα εμβόλια και δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία mRNA.

Στην Ευρώπη έχει ήδη λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ ανάλογα αιτήματα έχουν υποβληθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον  Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Τον Δεκέμβριο προσκομίστηκαν στοιχεία στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκειμένου να εξεταστεί αίτημα έγκρισης του NVX-CoV2373.

Σύμφωνα με τα μέχρι ώρας δημοσιευμένα στοιχεία δύο μεγάλων κλινικών μελετών το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% με ικανοποιητικό προφίλ ασφαλείας, όπως έγινε γνωστό από την παρασκευάστρια εταιρεία.

«Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο μας προσφέρει μια διαφορετική επιλογή βασισμένο σε μια καλά μελετημένη πλατφόρμα πρωτεϊνικών εμβολίων, και μπορεί να αλλάξει το portfolio των διαθέσιμων εμβολίων για την καταπολέμηση της Covid-19», ανέφερε ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Novavax ο Στάνλεϊ Ερκ,.

H εταιρεία είχε αναφέρει τον περασμένο Ιούνιο ότι το εμβόλιο της στις κλινικές δοκιμές της  Φάσης 3, που πραγματοποιήθηκαν σε ΗΠΑ και Μεξικό με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 30.000 ατόμων,  είχε παρουσιάσει αποτελεσματικότητα της τάξης του 90,4% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 και 100% έναντι της μέτριας και σοβαρής νόσησης. Για τις ευπαθείς ηλικιακά ομάδες (65 ετών και άνω) το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90,1%.

Στοιχεία από κλινικές δοκιμές Φάσης 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή πάνω από 15.000 ατόμων ηλικίας 18-84 ετών επέδειξαν συνολική αποτελεσματικότητα 89,7% και  96,4% έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού και 86,3% έναντι της μετάλλαξης Άλφα. Επίσης προσφέρει 100% προστασία έναντι της σοβαρής νόσου (νοσηλεία και θάνατος) σε ότι αφορά και τα δύο στελέχη του SARS-CoV-2.

Σε ότι αφορά τις συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Novavax όπως προέκυψαν μετά τις κλινικές δοκιμές, είναι γενικά ήπιες έως μέτριες και μεσοπρόθεσμες. Περιλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία στο σημείο της έγχυσης, κόπωση, πονοκέφαλο και μυϊκά άλγη, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση. Η συχνότητα των σοβαρών παρενεργειών ήταν μικρή.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη...