Η στέρηση των πρωτεϊνών επηρεάζει δυσμενώς όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό, το κυκλοφορικό, το νευρικό και το γαστρεντερικό σύστημα
Βασικό εφόδιο για επιτυχία στις σχολικές εξετάσεις είναι η σωστή προετοιμασία του οργανισμού των μαθητών. Υπνος, διατροφή και ηρεμία, είναι προϋποθέσεις για τη σωστή έκβαση της προσπάθειας που καταβάλλουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους.
«Κατά τη δοκιμασία των σχολικών και πανεπιστημιακών εξετάσεων αξιολόγησης, ο εγκέφαλος πρέπει να είναι ξεκούραστος και σε θέση να συγκεντρώνεται και να κινητοποιεί στον μέγιστο βαθμό την κρίση, τη μνήμη, τη φαντασία», σημειώνει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.
Λόγω των πολλαπλών συνδέσεων του εγκεφάλου με ποικίλα οργανικά συστήματα ? τονίζει? είναι σημαντικό να λειτουργεί με επάρκεια ένα σύνολο οργάνων:
Η σωστή λειτουργία της πέψης είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη απορρόφηση ζωτικών βιταμινών και στοιχείων. Η σωστή λειτουργία των αδένων είναι σημαντική για την παροχή ισορροπημένου ορμονικού περιβάλλοντος. Το καλό αγγειακό αιμοποιητικό σύστημα και η καλή αρτηριακή πίεση είναι σημαντικά για την παροχή επαρκούς και υψηλής ποιότητας αίματος στο νευρικό σύστημα. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού έχει ζωτική σημασία για την αποφυγή εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων, που μειώνουν σημαντικά την απόδοση κατά την εξεταστική περίοδο, όπως είναι οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, το άτομο πρέπει να κοιμάται επαρκώς, να μην εκτίθεται σε καπνό, να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, να αποφεύγει τα κρύα ρεύματα και τις ακραίες θερμοκρασίες, να απέχει από συναισθηματικές εντάσεις. Η επίπονη άσκηση καλό είναι να αποφεύγεται κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει την αξία της ήπιας κίνησης στη βελτιστοποίηση της απόδοσης (γρήγορος περίπατος).
Σωστή διατροφή και ενυδάτωση
Ο εξεταζόμενος πρέπει να μεριμνά για την ομαλή πρόσληψη υγρών με τη μορφή φρέσκων χυμών ή νερού καθημερινά. Αυτό πρέπει να γίνεται κυρίως ανάμεσα από τα γεύματα, ώστε να μη «φορτώνεται» το στομάχι με υπερβολικά υγρά κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Το πρωί της εξέτασης, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, καλό είναι να αρχίσετε την ημέρα σας με καλό πρωινό, αποφεύγοντας όμως το βαρύ πρωινό γεύμα. Τα γεύματα πρέπει να μαγειρεύονται επαρκώς, χωρίς προσθήκη υπερβολικών μπαχαρικών ή τσιγάρισμα. Τα φρούτα και οι σαλάτες πρέπει να πλένονται καλά.
Ο πνευματικά εργαζόμενος πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του πριν από τα γεύματα, να μην τρώει γρήγορα και ακατάστατα, να αποφεύγει τα τυποποιημένα γεύματα, να μην υποβάλλεται σε δίαιτες με δραστική περικοπή θερμίδων, να απέχει από νυχτερινά γεύματα.
Να μη χρησιμοποιεί, επίσης, τοξικές ουσίες όπως το αλκοόλ, να αποφεύγει τα ποτά τύπου κόλα, να μη λαμβάνει άσκοπα φάρμακα και να καταναλώνει με σύνεση τον καφέ. Καλό είναι να κοιμάται μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά, για να μην παρακωλύεται η διαδικασία της πέψης. Η ξεκούραση μετά το μεσημεριανό γεύμα, επί μισή ώρα, διευκολύνει την πέψη και την καλή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Η σύγχρονη διατροφή περιέχει μεγάλη ποσότητα λιπών, κυρίως με τη μορφή βλαπτικού κορεσμένου λίπους.
Η διατροφή του εξεταζόμενου καλό είναι να περιέχει επαρκή ποσότητα του πολυακόρεστου λινολεϊκού λιπαρού οξέος, αλλά η υπερβολική ποσότητα λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων πρέπει να αποφεύγεται. Οι ξηροί καρποί, οι ελιές, οι σπόροι είναι πλούσιες πηγές λινολεϊκού οξέος με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά. Κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, κάθε ημέρα, βασικά αμινοξέα χάνονται και πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρώνονται με τη διατροφή. Τα βασικά αμινοξέα είναι η λευκίνη, η ισολευκίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη, η τρυπτοφάνη, η βαλίνη, η ιστιδίνη και είναι σημαντικά για την υψηλή απόδοση του οργανισμού.
Η βιολογική αξία είναι υψηλότερη στις ζωικές πρωτεΐνες και ακολουθούν οι πρωτεΐνες των οσπρίων (φασόλια), των δημητριακών (ρύζι σιτάρι καλαμπόκι) και των ριζών.
Η στέρηση των πρωτεϊνών επηρεάζει δυσμενώς πρακτικά όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, το κυκλοφορικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι το κρέας, το ψάρι, τα τυριά, το γάλα, το γιαούρτι. Συνδυασμοί πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης αυξάνουν τη βιολογική αξία των επιμέρους φυτικών τροφίμων. Προσθέστε τρία κεσεδάκια αποβουτυρωμένο γιαούρτι καθημερινώς στη συνήθη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.
Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί καθημερινώς γλυκόζη για τη λειτουργία του. Στην περίπτωση που αποσυρθούν οι υδατάνθρακες από τη διατροφή προκαλείται μία σοβαρή κατάσταση, η κέτωση, κατά την οποία διαταράσσεται σημαντικά η λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα ωφέλιμα, για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, σάκχαρα συνδέονται με ζωτικά ιχνοστοιχεία στα φρούτα και στο μέλι, ενώ η ζάχαρη και οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες παρέχουν «κενές θερμίδες».