Στις 29-30 Απριλίου η καταβολή των εφημεριών

 
Στις 29 και 30 Απριλίου θα πληρωθούν εφημερίες ιατρών με αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Οκτώβριο ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, επικαλούμενος τις πληροφορίες από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.


Ο κ. Λυκουρέντζος -ο οποίος, αυτή την ώρα, ενημερώνει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το θέμα- ανακοίνωσε ότι, έως το τέλος Ιουνίου, θα έχει επέλθει η πλήρης ομαλοποίηση. «Λύνεται το πρόβλημα, ούτως ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2013 να εξελιχθεί απολύτως ομαλά η διαδικασία των δεδουλευμένων εφημεριών ανά μήνα» ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι εντός του τρέχοντος έτους θα υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλούνται οι εφημερίες έως και τον 12ο μήνα του έτους -ενώ αυτό γίνονταν έως και τον 11ο- μετά την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης με το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των δαπανών που προκαλούνται από τις εφημερίες καθ’ υπέρβαση των προϋπολογισμών.

«Σε αυτό, θα συνεργαστούμε με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους διοικητές των ΥΠΕ (Υγειονομικών Υπηρεσιών) ούτως ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ναι μεν υπάρχουν εφημερίες αναγκαίες που πρέπει να γίνονται, υπάρχει όμως από την άλλη (από ορισμένους κύκλους) η αντίληψη να εκλαμβάνονται οι εφημερίες σαν ευκαιρία για έναν δεύτερο μισθό.

«Στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, κάτω από την αποπνικτική αυτή οικονομική συγκυρία, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν πρέπει να ενθαρρύνονται αυτές οι συμπεριφορές και οι πρακτικές, ούτως ώστε στο όνομα της εξυπηρέτησης των πολιτών και των προγραμματισμένων εφημεριών να φτάνουμε σε υπερβάσεις που θα πληρώσει, στο τέλος, ο φορολογούμενος» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γεράσιμου Γιακουμάτου σχετικά με το ποσό των οφειλών πριν τον Οκτώβριο του 2012, ο κ. Λυκουρέντζος είπε πως αυτό δεν είναι γνωστό. Γίνεται μια προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος -και από το 2011- οι οποίες αφορούν όχι μόνον τις εφημερίες ιατρών, αλλά και νυχτερινά και εξαιρέσιμα των διοικητικών υπαλλήλων.

Τέλος, όπως αποσαφήνισε ο υπουργός Υγείας, οι υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου εκδίδουν τα εντάλματα και ήδη οι Επίτροποι προσυπογράφουν, από τη στιγμή κατά την οποία κατατέθηκε η σχετική διάταξη στη Βουλή και η οποία αναμένεται

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.