Στην κυκλοφορία νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Δεκάδες εκατομμύρια ηλικιωμένων ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ή που υπάρχουν ενδείξεις ότι θα νοσήσουν από την ασθένεια, καθώς και οι οικογένειές τους, έβγαλαν έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Εδώ και πολλές μέρες στον διεθνή τύπο, ειδικοί επιστήμονες, βιολόγοι και γιατροί πολλών ειδικοτήτων, αναρωτήθηκαν παρεμβαίνοντας με αρθρογραφία και σχόλια εάν ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), θα εγκρίνει ή όχι την κυκλοφορία ενός νέου σκευάσματος κατά του Αλτσχάιμερ.

Πολλοί επιστήμονες εξέφραζαν την αμφιβολία τους δεδομένου ότι στην παγκόσμια βιβλιογραφία δεν είχαν καταγραφεί πάρα πολλά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτού του σκευάσματος. Τελικά ως φαίνεται η επιστήμη προχωρά με άλματα αλλά και με τόλμη.

Τελικά τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, ο FDA έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία αυτού του φαρμάκου και την άδεια για την συνταγογράφησή του από τους θεράποντες ιατρούς.

Πρόκειται για το μονοκλωνικό αντίσωμα «aducanumab» της εταιρίας Biogen, θεραπεία η οποία θεωρείται πλέον ως η πρώτη, εδώ και τουλάχιστον 18 χρόνια, για την αντιμετώπιση της νόσου παρά την αντιπαράθεση που έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου.  Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο σκεύασμα, το οποίο προωθεί η Biogen μαζί με την ιαπωνική εταιρία Eisai, έχει προκαλέσει αντιφατική υποδοχή με πολλούς να υποστηρίζουν απλά ότι δεν αποδίδει.

Πάντως η αλήθεια είναι πως έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που για τελευταία φορά είχε εγκριθεί κάποιο φάρμακο για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας που βασανίζει τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειές τους, καθώς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πόσοι άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη, ανεξάρτητα οικονομικής θέσης και κοινωνικής ισχύος, ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσής τους δεν έχουν αναγκαστεί να διαχειριστούν αυτή την ασθένεια βλέποντας το αγαπημένο τους πρόσωπο βήμα – βήμα τα «φεύγει», ζώντας σε έναν δικό του κόσμο, χωρίς να αναγνωρίζει πρόσωπα, χωρίς να είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί και να ζει με ελάχιστες μνήμες από την τρυφερή παιδική ηλικία.

Ένα απόλυτο σκοτάδι για το παρόν και μια απόλυτη νύχτα όσον αφορά στις μνήμες για το πρόσφατο παρελθόν.

«Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές», τόνισε ο FDA στην ανακοίνωσή του. Το φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, «είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003», πρόσθεσε.

Πώς δρα το νέο σκεύασμα

Η αντουκανουμάμπη (aducanumab) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

Το φάρμακο βρήκε θερμή υποδοχή από ορισμένους νευρολόγους και φροντιστές ασθενών, που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη νευροεκφυλιστική, θανατηφόρα πάθηση. Άλλοι γιατροί ωστόσο εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Η αντουκανουμάμπη μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από τους ασθενείς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα. Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

Διαβάστε ακόμη...