Στην Κύπρο ο νομπελίστας Τζέϊμς Γουότσον

 
Στην Κύπρο βρίσκεται ο νομπελίστας ερευνητής Τζέιμς Γουότσον, με την ευκαιρία των εγκαινίων την Τετάρτη της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).


Ο κ. Γουότσον μαζί με τον συνάδελφο του Φράνσις Κρικ το 1953 ανακάλυψαν τη διπλή έλικα του DNA και όπως είπε ο ίδιος «αν δεν είχαμε κάνει εμείς την ανακάλυψη, θα την είχαν κάνει άλλοι επιστήμονες λίγο αργότερα».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Γουότσον τόνισε πως το «DNA έχει να κάνει με την εξέλιξη της ζωής». Επίσης, τόνισε πως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μεγάλωσε, όταν υπήρχε ο ανταγωνισμός στους εξοπλισμούς πυρηνικών όπλων. «Ήμουν στην αμερικανική πλευρά και έπρεπε να δουλεύουμε συνέχεια», ανέφερε.

Σημείωσε ότι , αν είχε 100 επιστήμονες να δούλευαν πάνω στην θεραπεία του καρκίνου, θα έφερναν κάποιο αποτέλεσμα. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της γενετικής θεραπείας γενικότερα.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός διευθυντής του ΙΓΝΚ Φίλιππος Πατσαλής δήλωσε πως με την ίδρυση της Σχολής το Ινστιτούτο, εκτός από ιατρικό και ερευνητικό κέντρο, καθίσταται πλέον και ακαδημαϊκό κέντρο αυτό και είναι μια επένδυση για το μέλλον της Κύπρου.

Το πρώτο ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε με δύο προγράμματα σπουδών, στην αγγλική γλώσσα, στους Κλάδους Μοριακής Ιατρικής και Ιατρικής Γενετικής, και τα δύο σε επίπεδα, Μάστερ και Διδακτορικό. Σε αυτά φοιτούν 40 φοιτητές, 30 για το Μάστερ και 10 για το Διδακτορικό από την Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και από το εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *