Στην… εντατική η αγορά φαρμάκων

 
Η έλλειψη ρευστού στην αγορά, η μειωμένη τροφοδοσία φαρμάκων από τις μητρικές εταιρείες προς τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα, οι παράλληλες εξαγωγές και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων έχουν ως αποτέλεσμα τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων.


Ήδη, οι ασθενείς αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο βασικά φάρμακα, που βρίσκονται σε έλλειψη.

Για το πρόβλημα που εντείνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα σειρά συναντήσεων, τόσο με τις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και με τις φαρμακαποθήκες που διακινούν τα σκευάσματα στα φαρμακεία, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση.

Όπως δημοσιεύουν τα Νέα, οι μητρικές εταιρείες προμηθεύουν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα με μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από ό,τι στο παρελθόν, ενώ το κούρεμα τιμών στα σκευάσματα έχει κάνει ακόμη πιο δελεαστικές τις παράλληλες εξαγωγές καθώς οι φαρμακαποθηκάριοι κερδίζουν περισσότερο πουλώντας τα φάρμακα στο εξωτερικό αντί στην εσωτερική αγορά.

Πάντως, το θέμα της έλλειψης φαρμάκων πρώτης γραμμής – σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων ευρείας κατανάλωσης αντικαρκινικά, αντιδιαβητικά, σκευάσματα για τον διαβήτη και καρδιολογικά -, όπως παραδέχονται στελέχη της αγοράς, γίνεται πιο πολύπλοκο από ποτέ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος κατήγγειλε χθες ότι από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν 163 σκευάσματα. Ετσι, οι χρονίως πάσχοντες αναγκάζονται να αλλάξουν ακόμη και τη θεραπευτική αγωγή τους με υποκατάστατα που τους προτείνουν οι γιατροί τους ως δεύτερη επιλογή.

Ο ΕΟΦ ωστόσο περιορίζει τη λίστα στα 28 σκευάσματα, για τα οποία – όπως αναφέρουν τα στελέχη του – η έλλειψη είναι συστηματική.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *