Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το ΙΝΚΑ για τη νομοθεσία περί δωρεάς οργάνων

 
Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να προσφύγει το ΙΝΚΑ, για τη νομοθεσία σχετικά με την «εικαζόμενη συναίνεση» στη δωρεά οργάνων.

«Η δωρεά οργάνων είναι μια εθελοντική ανθρωπιστική προσφορά» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Ομοσπονδία καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) και προτείνει στους πολίτες να συμπληρώνουν τη σχετική δήλωση ότι «Αρνούμαι να γίνω δότης οργάνων», την οποία θα βρουν στις ιστοσελίδες και στα γραφεία της, με τις σχετικές κοινοποιήσεις και οδηγίες.


Η οργάνωση των καταναλωτών γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της ότι προτίθεται να προσβάλει δικαστικά το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στην «εικαζόμενη συναίνεση (opt out)» στη δωρεά οργάνων ανθρωπίνου σώματος και δηλώνει ότι θεωρεί «αναξιόπιστη και τελείως ανασφαλή τη διαδικασία μεταμόσχευσης, όπως πλέον διαμορφώθηκε».

Ο όρος «εικαζόμενη συναίνεση», που υπάρχει στο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις, σημαίνει ότι εφ’ όσον ο υποψήφιος δότης δεν είχε δηλώσει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων την αντίθεσή του στη δωρεά οργάνων του όσο ζούσε, θα μπορούν να αφαιρούνται τα όργανα μετά τον θάνατό του, χωρίς να απαιτείται συναίνεση από συγγενείς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *