«Στερούν από τους ασφαλισμένους τα φάρμακά τους»

E4C0A0923B786A5851F3FFBDFA8ED44C.jpg

  Σφοδρή επίθεση έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το θέμα των φαρμάκων και τις συνταγογραφήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι παίζουν με την υγεία των ασφαλισμένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τον ΙΣΑ:

«Ακέραιη φέρουν την ευθύνη της ζωής των πολιτών οι κύριοι του ΕΟΠΥΥ που κόβουν από τους ασφαλισμένους τα φάρμακα τους.

Χρόνια ολόκληρα πλήρωναν το Ασφαλιστικό τους Ταμείο εκατομμύρια έλληνες πολίτες για να έχουν μια μέρα την περίθαλψη που χρειάζονται, για να έρθει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ να τους στερήσει και το πιο σημαντικό αγαθό που τους κρατάει στη ζωή: τα φάρμακα τους. Καρκινοπαθείς, μεταμοσχευθέντες, χρόνια πάσχοντες, ασθενείς με σπάνια νοσήματα που χρήζουν θεραπείες υψηλού κόστους πετιούνται σήμερα στον Καιάδα γιατί οι θεράποντες γιατροί τους θα παρανομήσουν αν τους συνταγογραφήσουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να ζήσουν!!!

Στις 17.01.2014 ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε νέο Δελτίο Τύπου, δημιουργώντας τρομερή σύγχυση σε γιατρούς και ασθενείς: Πρωτάκουστα πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ακόμη μία φορά, με τον έναν προχειρολόγο διοικητή να ακολουθεί τον άλλον στον ΕΟΠΥΥ, αφού ΔΕΝ ρωτήθηκαν φυσικά γιατροί, για να «κοπούν» από τους χρόνιους ασθενείς και τους καρκινοπαθείς τα υψηλού κόστους μονοκλωνικά αντισώματα και βιολογικούς παράγοντες και να καταδικαστούν στις θεραπείες της δεκαετίας ’60 ή ακόμη και στην υποτροπή έως το θάνατο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προασπίζοντας τα συμφέροντα των γιατρών – μελών του αλλά και των ασθενών επισημαίνει τα εξής: Δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 113429/2013 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’/3117/09.12.2013) – «Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων», καθορίσθηκαν τα όρια της συνταγογράφησης των συμβεβλημένων γιατρών για το έτος 2014. Στις 07.01.2014 εκδίδεται η υπ΄ αριθμ. 433 απόφαση Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, στηριζόμενη στην εξουσιοδοτική διάταξη της ως άνω Υ.Α. Πλην όμως η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για ΚΑΘΕ ΓΙΑΤΡΟ που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας κατά αυτόν τον τρόπο τεράστια σύγχυση σε γιατρούς και ασθενείς. Για τους λόγους αυτούς στις 14.01.2014 εκδίδεται η υπ΄ αριθμ. 3457/14.01.2014 (ΦΕΚ Β΄/64/14.01.2014) Υπουργική Απόφαση, η οποία αντικατέστησε την προαναφερθείσα ΥΑ, ορίζοντας τα όρια συντογογραφίας για το 2014, καθαρίζονται ανά γιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ.

Γίνεται αντιληπτό, ότι ο επιλεχθείς τρόπος ελέγχου της συνταγογράφησης των γιατρών είναι ο πλέον αδόκιμος. Από εδώ και στο εξής ο ΕΟΠΥΥ θα φέρει την ευθύνη της υποθεραπείας και της υποτροπής του ασθενή, διακυβεύοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ζωή των ασθενών.

Κε Πρόεδρε του ΕΟΠΥΥ, παίζετε κορόνα γράμματα ανθρώπινες ζωές στα χέρια σας, ανθρώπων που πλήρωσαν επί πολλά χρόνια της ζωής τους πλήρωσαν τα επιμέρους ταμεία του μεγάλου Οργανισμού που εσείς διοικείτε. Και όλους αυτούς τους χιλιάδες ασθενείς τους καταδικάζετε να μη μπορέσουν να πάρουν το κατάλληλο φάρμακο που πρέπει, να διακόψουν τις θεραπείες τους και να διακινδυνέψουν την υποτροπή και την ίδια τη ζωή τους.

Τι να πούμε δε για τα ΑμεΑ, για τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα που χρήζουν υποκατάστασης με ενζυμικές θεραπείες, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους αιμοκαθαρόμενους; και αυτοί στον Καιάδα; Ποια είναι η πρόβλεψη σας για τη Δημόσια Υγεία, όταν κόβετε τις υψηλού κόστους θεραπείες από τους ασθενείς με AIDS και ηπατίτιδα C, οι οποίες κρατούν το νοσούντα πληθυσμό από τη μετάδοση των θανατηφόρων λοιμωδών νοσημάτων;

Γνωρίζετε ότι με τη διακοπή όλων αυτών των ακριβών φαρμάκων από «τα πλαφόν των γιατρών» μένουν ακάλυπτοι οι οροθετικοί να μεταδίδουν σε όλο τον πληθυσμό και να κολλήσουν όλη την κοινότητα με τον ιό του HIV και της HBV;

Και αν τα γνωρίζετε όλα αυτά, γιατί δεν ανακαλείτε άμεσα τα άκαιρα, άκυρα και ανεφάρμοστο μέτρα που επιβάλλετε, με τα οποία «τινάζετε στον αέρα» την υγεία του ελληνικού λαού;

Δεν νοείται όμως οι ευθύνες των αρμόδιων φορέων να επιρρίπτονται στους γιατρούς και να καλούνται οι τελευταίοι να πληρώνουν την δυσλειτουργία των συστημάτων, προκειμένου να ασκήσουν το λειτούργημά τους.

Ο ΙΣΑ, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, προειδοποιεί όλους τους αρμόδιους φορείς για την επικινδυνότητα της εφαρμογής των οριζομένων τόσο στην ΥΑ, όσο και στην εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ και τονίζει την άμεση αναγκαιότητα ανάκλησής τους», αναφέρει ο ΙΣΑ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *