Στέλεχος ΠΟΥ: Η Ευρώπη να προετοιμαστεί για δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού που θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης πολλούς θανάτους, προειδοποιεί με συνέντευξή του στην Daily Telegraph ο διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Χανς Κλούγκε.

«Τώρα είναι ώρα προετοιμασιών, όχι πανηγυρισμών», δηλώνει το στέλεχος του ΠΟΥ, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα έχουν αρχίσει να μειώνονται ακόμα και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία δε σημαίνει πως η πανδημία έχει τελειώσει.

«Ανησυχώ πολύ για ένα διπλό κύμα το φθινόπωρο. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δεύτερο κύμα Covid και άλλο ένα της εποχικής γρίπης ή της ιλαράς. Πριν από δύο χρόνια είχαμε 500.000 παιδιά που δεν έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς», λέει ο Δρ Κλούγκε.

Σημειώνει ότι η άρση των απαγορεύσεων πρέπει να γίνει «σταδιακά και προσεκτικά» και τονίζει ότι αν και ο κόσμος πιστεύει πως η καραντίνα έχει τελειώσει παρόλα αυτά «τίποτα δεν έχει αλλάξει» καθώς δεν έχει βρεθεί εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού.

Λέει επίσης ότι πλέον το επίκεντρο της πανδημίας στην ήπειρος έχει μεταφερθεί ανατολικά, στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Ο Δρ Κλούγκε καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν το χρόνο με σύνεση και να ενισχύσουν τα δημόσια συστήματα υγείας. «Όπου δεν υπάρχει υγεία, δεν υπάρχει οικονομία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr 

Διαβάστε ακόμη...