Πως οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη

Οι στατίνες, τα πλέον συνταγογραφημένα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης, μπλοκάρουν ένα ένζυμο-κλειδί του ήπατος, που εμπλέκεται στην παραγωγή χοληστερίνης, την HMG-CoA αναγωγάση.

Εκτεταμένες, καλά σχεδιασμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι αυτά τα φάρμακα έχουν σημαντικά οφέλη γενικά, όμως σύμφωνα με έρευνα η χρόνια χρήση τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη.

Η ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην British Journal of Clinical Pharmacology, εξέτασε στοιχεία προερχόμενα από 9.535 άτομα μεγαλύτερα των 45 ετών που δεν είχαν σακχαρώδη διαβήτη στοξεκίνημα της Έρευνας Πληθυσμού του Ρότερνταμ και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα δεκαπενταετίας.

Συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν λάβει ποτέ στατίνες εκείνοι που τις λάμβαναν έτειναν να έχουν υψηλότερες τιμές ινσουλίνης νηστείας καθώς και αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτός ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος σε άτομα με διαταραγμένη ισορροπία στην παραγωγή γλυκόζης καθώς και σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας «σε ασθενείς που ξεκινούν αγωγή με στατίνες για την αντιμετώπισης της υπερχοληστεριναιμίας θα πρέπει να συστήνονται παράλληλα τρόποι ελέγχου της γλυκόζης του αίματος καθώς και απώλεια βάρους για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2» επισημαίνει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Bruno Stricker από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus της Ολλανδίας.

Διαβάστε ακόμη...