Δεν είναι τυχαίο που η ελληνική παράδοση θέλει το πρωινό το βασικό γεύμα της ημέρας. Όσο περνούν τα χρόνια και οι ρυθμοί της καθημερινότητας αυξάνονται, τόσο απαξιώνεται η αξία του πρωινού στη ζωή μας. Αν δε, υπάρχει κάποια καθημερινή υποχρέωση που δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια το πρωί, τότε το πρωινό γεύμα παραλείπεται.
Η Σούζαν σταμάτησε να τρώει πρωινό για μεγάλο χρονικό και κατέγραψε την εμπειρία της. Τι συνέβη στον οργανισμό της από την τεράστια διατροφική αλλαγή που έκανε;
1) «Άρχισα να πεινάω πολύ»: Συνήθιζα να τρώω δημητριακά με μέλι και κανέλα και πρωινό. Το στομάχι μου άρχισε να γουργουρίζει από νωρίς μέσα στη μέρα και είχα ανάγκη να τρώω λιπαρές τροφές. Τυριά, σφολιάτες, ζυμάρια με ζάχαρη, κουλουράκια.
2) «Άρχισα να μην έχω πολλή ενέργεια για να περπατήσω γρήγορα»: Το πρωί περπατούσα στο δρόμο… σαν σίφουνας και να είμαι οκ. Δεν λαχάνιαζα, δεν κουραζόμουν εύκολα. Όταν σταμάτησα να τρώω πρωινό, σταδιακά άρχισα να αποφεύγω το πολύ περπάτημα γιατί ένιωθα κουρασμένη.
3) «Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ, άρχισα να ξεχνάω»: Δεν ήμουν τόσο παραγωγική πια στη δουλειά, δεν μπορούσα να συγκρατήσω εύκολα πράγματα και ήμουν συνεχώς αφηρημένη.
4) «Το παράκανα με το μεσημεριανό»: Το μεσημεριανό μου ήταν πια το κύριο γεύμα της ημέρας και βέβαια καθόλου υγιεινό. Δεν μπορούσε να με κάνει μια σαλάτα να χορτάσω. Ήθελα πλούσιο γεύμα και βέβαια αν το συνόδευα με σαλάτα, αυτή θα είχε σίγουρα dressing. Το απόγευμα μου άνοιγε πάντα η όρεξη για κρακεράκια, σοκολάτα και μπισκότα.
5) «Άρχισα να μην κοιμάμαι καλά το βράδυ»: Λόγω του ότι έτρωγα πολύ το μεσημέρι, ένιωθα το σώμα μου βαρύ και είχα ανάγκη για ύπνο. Κοιμόμουν και το βράδυ ξαγρυπνούσα.
6) «Δεν μπορούσα να χάσω βάρος»: Εννοείται ότι οι διατροφικές μου συνήθειες άλλαξαν μετά την διακοπή του πρωινού. Τα λιπαρά, λόγω του ότι μου έδιναν ενέργεια, είχαν πια κύριο ρόλο στο διαιτολόγιό μου. Το βάρος μου αυξήθηκε.
Μια έρευνα του τμήματος δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ έρχεται πάλι να υπενθυμίσει την σημασία του πρωινού. Σύμφωνα με τη μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων, οι άνδρες που δεν τρώνε πρωινό έχουν 27 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή κάποια άλλη καρδιακή νόσο. Τα άτομα που δεν προσέχουν την πρωινή τους διατροφή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας, διαβήτη ενώ γίνονται πιο επιρρεπείς ακόμη και στις ιώσεις.
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα των Αμερικανών, οι μεταβολικές διαδικασίες επιβραδύνονται όταν κοιμόμαστε και έτσι το πρωινό είναι το γεύμα που δίνει και πάλι ώθηση στον οργανισμό να καταναλώσει ενέργεια.