Στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ «οχυρώνονται» οι γιατροί

EB572EAF773BCF42AD1FC30105736662.jpg

  Αρνούνται να παραδώσουν τα κτίρια που στεγάζονται τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί με αποτέλεσμα το κλίμα στον τομέα της Υγείας να γίνεται πολεμικό.

Η διορία που έχει δώσει εντολή η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την καταγραφή του υλικού και του εξοπλισμού των Πολυιατρείων καθώς και για το σφράγισμά τους εκπνέει σήμερα, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης τα Πολυιατρεία θα ανοίξουν έπειτα από έναν μήνα ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου για όλους τους πολίτες.

Η αρχή έγινε από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Δάφνης – Αγίου Δημητρίου οι οποίοι αποφάσισαν να μην παραδώσουν το κτίριο στη διοίκηση απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να τους βοηθήσουν και να αντισταθούν, ώστε να αντιστρέψουν όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας. Στις 9 το πρωί διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο.

Το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά προγραμματίζει συγκέντρωση στις 7:30 αύριο το πρωί μπροστά στα ιατρεία ΕΟΠΥΥ της Νίκαιας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε άλλα πολυιατρεία στην Αττική και την επαρχία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας στις αντιδράσεις των γιατρών – η Ομοσπονδία τους, ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ, απέστειλε την περασμένη Παρασκευή εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζοντας «παράνομη την ενέργεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να προβεί επειγόντως σε βίαιη σφράγιση όλων των Μονάδων, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος» και κάλεσε το προσωπικό και τους δημότες να παρίστανται στα Πολυιατρεία για να αποτρέψουν το κλείσιμό τους.

«Όσοι κρατήσουν Πολυιατρεία, ας γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της φύλαξης. Κάθε ζημία θα τους καταλογίζεται μέσω των ΔΟΥ τους» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, το βράδυ της Κυριακής, παρότι άρτι αφιχθείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ όπου είχε προσκληθεί να δώσει διαλέξεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όλους όσοι περιφρουρούν τα Πολυιατρεία.

Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, αλλά ως την Παρασκευή που η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζήτησε το σφράγισμα των Πολυιατρείων δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό αναμένεται να γίνει την Τετάρτη.

Με την επικείμενη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόµου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όλο το προσωπικό των μονάδων τίθεται αυτόµατα σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα ενός μήνα ενώ για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού όπως πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά. n διαδικασία θα είναι 15 ημέρες. Τα πολυιατρεία εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργικά σε περίπου δύο μήνες, καθώς θα χρειαστεί να γίνουν προσλήψεις επικουρικών γιατρών σε αντικατάσταση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα αποχωρήσουν επιλέγοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία και όχι την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση εντός του νέου φορέα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *