Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας
Κάθε 26 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται κάπου στον κόσμο μια ρομποτική εγχείριση. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία ο χειρουργός δεν χρησιμοποιεί το παραδοσιακό νυστέρι, αλλά υπερσύγχρονα εργαλεία, ψηφιακά και μη, προκειμένου να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα στο σώμα του ασθενούς, πολλές φορές χωρίς καν να πραγματοποιήσει τομή και άρα εντελώς αναίμακτα.
Θυμίζει εικόνα από το μέλλον, και είναι το μέλλον, ωστόσο οι ρομποτικές εγχειρίσεις γίνονται στη χώρα μας ήδη από το 2006, οπότε και ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Γενικής Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, «έφερε» αυτή την τεχνολογία στην Ελλάδα και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, και έγινε έτσι ένας από τους πρώτους γιατρούς παγκοσμίως που έκανε καλά ασθενή του χωρίς να τον αγγίξει… καν.
Επισκεφτήκαμε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και μάλιστα είχαμε την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια ρομποτική εγχείριση, μέσα από το χειρουργείο. Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, στόχος της τεχνικής του είναι «το βέλτιστο αποτέλεσμα, χωρίς τομές και αναίμακτα, χωρίς μετεγχειριτικά προβλήματα στον ασθενή, και άμεση αποκατάσταση».
Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 τέτοιες εγχειρίσεις τα τελευταία 15 χρόνια, με τα αποτελέσματα να… δικαιολογούν την καλή του φήμη, ενώ την τεχνική αυτή τη διδάσκει σε πανεπιστήμια και μεταπτυχιακά προγράμματα ιατρικών σχολών, καθώς και σε συναδέλφους του στο εξωτερικό.
Το «εργαλείο» που αξιοποιείται είναι το «Da Vinci», ένα υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα, με χρήση μικροκαμερών, τις οποίες αξιοποιεί ο γιατρός από την κονσόλα του για να πραγματοποιήσει τις πιο λεπτές χειρουργικές κινήσεις μέσα στα όργανα του ασθενούς, με απίστευτη ακρίβεια. Άλλωστε, «τα ρομποτικά εργαλεία ξεπερνούν το ανθρώπινο χέρι, σε δυνατότητες και σταθερότητα», όπως μας εξηγεί ο γιατρός.
«Θα παρομοίαζα τη διαφορά σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική με αυτή του χάρτη, με ένα GPS. Εσείς με ποιο όργανο φτάνετε καλύτερα στον προορισμό σας όταν ταξιδεύετε», μας αναφέρει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.
Η τεχνική αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για μια σειρά επεμβάσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε επείγοντα προβλήματα και τραύματα, θηροειδή, μαστό, στομάχι, πάγκρεας, παχύ έντερο, όγκους και για το 80% των επεμβάσεων της κοιλιάς.
Συν τοις άλλoις, πρόκειται για μια τεχνική που εκμηδενίζει σχεδόν το επίπεδο στρες του χειρουργού, όπως και την κούρασή του, παράγοντες που συντελούν και στη μείωση της πιθανότητας ιατρικού λάθος – προβλήματα δηλαδή που υφίστανται στην παραδοσιακή ιατρική.
Το zougla.gr συνάντησε τον Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη στο γραφείου του και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μια «ρομποτική αποκατάσταση διαφραγματοκοίλης» μέσα στο χειρουργείο.
Δείτε το ρεπορτάζ και τη συνέντευξη:
Δείτε φωτογραφίες: