Σπιτικές μάσκες: Ποια υλικά είναι καλύτερα

Ζήσης Ψάλλας

Μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ACS Nano από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο και συναδέλφους τους υποδηλώνει ότι ένας συνδυασμός μασκών από βαμβάκι με υψηλή περιεκτικότητα σε νήματα με φυσικό μεταξωτό ύφασμα μπορεί να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια του ιού. 

«Υπάρχει τεράστια ανάγκη για σπιτικές μάσκες, αλλά βρήκαμε λίγα στοιχεία για το πόσο καλά είναι τα διάφορα υφάσματα ως φίλτρα για μάσκες», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Supratik Guha, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Ο Guha και οι συνάδελφοί του ήθελαν να μελετήσουν την ικανότητα των κοινών υφασμάτων, μόνα τους ή σε συνδυασμό, να φιλτράρουν αερολύματα παρόμοιου μεγέθους με τα αναπνευστικά σταγονίδια. Έτσι, ο Guha, ένας κορυφαίος επιστήμονας στη μικροηλεκτρονική και τα υλικά για κβαντικές πληροφορίες, έφτιαξε μια πειραματική εγκατάσταση με τους συναδέλφους του για να δοκιμάσει συνδυασμούς υφασμάτων που μπορούν να αγοραστούν σε καταστήματα υφασμάτων και λιανικής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ένα στρώμα από σφιχτά υφασμένο βαμβακερό φύλλο, σε συνδυασμό με δύο στρώσεις από σιφόν με βάση πολυεστέρα -ένα ύφασμα που χρησιμοποιείται συχνά σε βραδινά φορέματα- φιλτράρει τα περισσότερα σωματίδια αερολύματος (80% έως 99%, ανάλογα με το μέγεθος των σωματιδίων). Αντικαθιστώντας το σιφόν με φυσικό μετάξι παρήγαγε παρόμοια αποτελέσματα.

Τα ευρήματα είναι ένας χρήσιμος οδηγός. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα σφιχτά υφασμένα υφάσματα, όπως το βαμβάκι, μπορούν να λειτουργήσουν ως μηχανικός φραγμός για τα σωματίδια. Τα υφάσματα που έχουν στατικό φορτίο, όπως ορισμένοι τύποι σιφόν και φυσικό μετάξι, μπορούν να χρησιμεύσουν ως ηλεκτροστατικό φράγμα. Το ηλεκτροστατικό φαινόμενο χρησιμεύει στο να απορροφά και να συγκρατεί τα πιο μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να γλιστρήσουν μέσα από τρύπες στο βαμβάκι. Αυτό είναι το κλειδί για το πώς κατασκευάζονται οι μάσκες N95.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Guha, ακόμη και ένα μικρό κενό μείωσε την αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος όλων των μασκών κατά το ήμισυ ή περισσότερο, τονίζοντας τη σημασία μιας σωστά τοποθετημένης μάσκας.

Τα υφάσματα που δεν τα πήγαν καλά περιελάμβαναν τυποποιημένο πολυεστέρα και spandex με πιο ανοιχτή ύφανση. Σε γενικές γραμμές, το ύφασμα με λιγότερα κενά μεταξύ των νημάτων λειτούργησε καλύτερα.

Διαβάστε ακόμη...