Ποιος είναι ο σπανιότερος συνδυασμός χρώματος μαλλιών και ματιών

Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός, όμως κάποιοι είναι γενετικά λίγο πιο… μοναδικοί!

Εμπειρικά σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι τα ξανθά μαλλιά είναι πιο σπάνια από τα καστανά και ότι τα πράσινα μάτια είναι πιο σπάνια από τα γαλάζια. Ποιος είναι όμως ο σπανιότερος όλων συνδυασμός χρώματος μαλλιών και ματιών;

Ο τίτλος πηγαίνει επάξια στους κοκκινομάλληδες με γαλάζια μάτια. Από πλευράς γονιδίων, τόσο το γνώρισμα των κόκκινων μαλλιών όσο και αυτό των γαλάζιων ματιών οφείλονται σε υπολειπόμενα γονίδια, όπως λέγονται, δηλαδή πρέπει και οι δύο γονείς να «κληρονομήσουν» στο παιδί τους τα εν λόγω γονίδια για να εκδηλωθούν ταυτόχρονα και τα δύο χαρακτηριστικά, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο.

Και όταν λέμε «σπάνιο», πώς μεταφράζεται αυτό σε αριθμούς; Τα κόκκινα μαλλιά εμφανίζονται σε ποσοστό περίπου 1-2% του πληθυσμού, ενώ τα γαλάζια μάτια σε ποσοστό 17%. Συνολικά, ο αριθμός των ανθρώπων τον συγκεκριμένο συνδυασμό χαρακτηριστικών είναι περίπου 12,75 εκατομμύρια, όταν ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη φτάνει τα 7,5 δισεκατομμύρια.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, οι πιθανότητες που έχει ένας άνθρωπος να τον χτυπήσει κάποια στιγμή στη ζωή του κεραυνός (0,03%) είναι περισσότερες από το να συναντήσει κάποιον με κόκκινα μαλλιά και γαλάζια μάτια (0,017%)!

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *