Σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και εμβολιασμός για βαθιά γεράματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον εμβολιασμό ενηλίκων για την πρόληψη της γρίπης, του τετάνου, του κοκίτη και της πνευμονιοκοκκικής νόσου

Η υγιής γήρανση αφορά τη διά βίου εφαρμογή προληπτικής συμπεριφοράς σχετικά με την υγεία, όπως η επιλογή σωστής διατροφής, η τακτική άσκηση, οι κατάλληλοι διαγνωστικοί έλεγχοι και ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με την κατάλληλη αντιμετώπιση των ασθενειών, με σκοπό την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής.


Εως το έτος 2050, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών θα αυξηθεί από 605 εκατομμύρια σε περίπου 2 δισεκατομμύρια.

Οι άνθρωποι συχνά γνωρίζουν τη σημασία της σωστής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι η υγιής γήρανση αποτελεί ουσιαστικά μία διά βίου εφαρμογή προληπτικής υγιούς συμπεριφοράς.

Ο κατάλληλος διαγνωστικός έλεγχος και ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τη σωστή αντιμετώπιση ασθενειών, μπορούν να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τη μακροζωία και την ποιότητα ζωής. Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, η ικανότητά τους για καταπολέμηση των λοιμώξεων μειώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από σοβαρές ασθένειες, που όμως μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Υγειονομικές παρεμβάσεις
Αυτή η ευαισθησία στις ασθένειες καθιστά τον εμβολιασμό ιδιάζουσας σημασίας τμήμα της πρόληψης δυνητικά θανάσιμων ασθενειών στους ενήλικες.

Ο ΠΟΥ συστήνει τον εμβολιασμό ενηλίκων για την πρόληψη της γρίπης, του τετάνου, του κοκίτη και της πνευμονιοκοκκικής νόσου, μεταξύ άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Ενα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που σχετίζεται με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, η πνευμονιοκοκκική νόσος (ΠΝ), συμπεριλαμβανόμενης της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου (ΔΠΝ), προκαλεί περίπου 1,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, κυρίως σε βρέφη και ηλικιωμένους.

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικές υγειονομικές παρεμβάσεις, καθώς προλαμβάνει από 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο εμβολιασμός έχει μειώσει σημαντικά την επίπτωση αρκετών μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, της πολιομυελίτιδας, της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκίτη. Ο εμβολιασμός μπορεί να είναι ευεργετικός για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Πέραν του γεγονότος ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες οι ίδιοι, οι παππούδες ή άλλοι ενήλικες κηδεμόνες μπορούν εν αγνοία τους να εξαπλώσουν μεταδοτικές ασθένειες σε νεαρά άτομα. Ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Είναι σημαντικό για τους ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω να συζητήσουν με τον ιατρό τους σχετικά με τους κινδύνους ασθένειας που αντιμετωπίζουν, καθώς και για τα εμβόλια που είναι κατάλληλα γι’ αυτούς.

Στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ενέταξε το 13δύναμο συζευγμένο αντιπνευμονιοκκκικό εμβόλιο στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τους ενήλικες άνω των 50 ετών, οπότε καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 100%.

Το 13δύναμο συζευγμένο αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο προσφέρει προστασία από τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις όπως είναι η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα, η σηψαιμία και η οξεία μέση ωτίτιδα.

Για τους ενήλικες άνω των 50 ετών συνίσταται η χορήγηση μίας μόνο δόσης εφάπαξ, ενώ μπορεί να συγχορηγηθεί με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης.

Χώρα γερόντων η Ελλάδα
Γερνάει επικίνδυνα η Ελλάδα. Το ποσοστό του πληθυσμού που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών αγγίζει το 20% και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πλησιάσει το 25% έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του OHE, όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών μιας χώρας είναι μεγαλύτερο του 7%, χαρακτηρίζεται γηρασμένη. Ο νεανικός πληθυσμός, δηλαδή έως 14 ετών, είναι κοντά στο 15%, στοιχείο που δείχνει ότι ο ρυθμός αύξησης των ηλικιωμένων θα μεγαλώνει διαρκώς.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με προβλήματα υγείας αλλά και αυξημένες κοινωνικές ανάγκες χρειάζονται εξειδικευμένη υγειονομική και κοινωνική φροντίδα, αλλά και τη συνδρομή των εθελοντικών ομάδων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι το 2050 ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών θα αυξηθεί από 605 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε περίπου 2 δισεκατομμύρια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *