Σοκολάτα, κόκκινο κρασί και διαβήτης

74BAA5FBF58C6CC89FDD5C5186EEF2DF.jpg

  Κόκκινο κρασί, σοκολάτα και φράουλες: τα συστατικά μιας αμαρτωλής απόλαυσης, ειδικά για όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά.

Κι όμως η «αμαρτωλή τριάδα» μπορεί να δρα προληπτικά κατά του διαβήτη.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή μπορούν να ρυθμιστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται σε φυτά, καθώς επίσης και στο τσάι, το κόκκινο κρασί και τη σοκολάτα και δρουν προστατευτικά ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της υπέρτασης, ορισμένων μορφών καρκίνου και της άνοιας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο East Anglia και King’s College του Λονδίνου αποκαλύπτουν με τη μελέτη τους, ότι η πρόσληψη φλαβονοειδών σε υψηλή ποσότητα συνδέεται με χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κύρια προστατευτική επίδραση προέρχεται από τις ανθοκυανίνες, οι οποίες βρίσκονται στις φράουλες, τα φραγκοστάφυλα, τα βατόμουρα, τα κόκκινα σταφύλια και τα μούρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition.

«Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 συνιστούμε στους ανθρώπους να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, με σωματική άσκηση για να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Φλαβονοειδή περιέχουν ακόμη το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα, ωστόσο ίσως θα πρέπει κανείς να μειώσει την κατανάλωσή τους, γιατί η περίσσεια θερμίδων που περιέχεται σε αυτά αντισταθμίζει τα οφέλη» δήλωσε στη Daily Mail ο Dr Alasdair Rankin, διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Diabetes UK.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *