Σοκάρει έρευνα για τον καρκίνο

0F041301AB3CBF70B251BA5B85D72BB5.jpg

  Ζοφερό είναι το συμπέρασμα μια νέας βρετανικής έρευνας σχετικά με τον καρκίνο, σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή του θα νοσήσει από την ασθένεια.

Αν και η μελέτη αφορά τη Βρετανία, είναι ενδεικτική για το πόσο εξαπλωμένος -και δύσκολος αντίπαλος- είναι πλέον ο καρκίνος σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, όμως, οι άνθρωποι τείνουν να εξοικειωθούν περισσότερο μαζί του, ενώ το ενθαρρυντικό είναι ότι μολονότι τόσοι άνθρωποι θα εμφανίσουν τη νόσο, πολλοί τελικά δεν θα πεθάνουν από αυτήν, αλλά από άλλα αίτια.

Καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής διεθνώς και με δεδομένο ότι ο καρκίνος είναι κυρίως μια ασθένεια της τρίτης ηλικίας (πάνω από το 60% των περιστατικών αφορά άτομα άνω των 65 ετών), αυξάνεται διαχρονικά το ποσοστό των ανθρώπων που θα εμφανίσουν τη νόσο.

Από την άλλη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι διαχρονικά αυξάνονται επίσης τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, οπότε σιγά-σιγά ο καρκίνος -τουλάχιστον μερικές μορφές του- τείνει να εξελιχθεί σε μια χρόνια πάθηση, όχι κατ’ ανάγκη θανατηφόρα. Σχεδόν οι μισοί καρκινοπαθείς ζουν πλέον για πάνω από δέκα χρόνια.

Η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και οι σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής (διακοπή καπνίσματος, σωματική άσκηση, έλεγχος βάρους, υγιεινή διατροφή, ψυχική χαλάρωση κ.α.) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατά 30-50%.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Σασιένι του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer», σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα: σχεδόν το 54% των ανδρών θα εμφανίσουν καρκίνο έναντι 48% των γυναικών.

Οι συχνότερες μορφές του καρκίνου στο μέλλον θα παραμείνουν ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού, ενώ διαχρονική αύξηση παρουσιάζουν ο γαστρεντερικός καρκίνος, ο καρκίνος του στόματος και του λαιμού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *