Ο γλυκαιμικός δείκτης αποτελεί εργαλείο κατάταξης των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες και δείχνει σε ποιο βαθμό αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου αίματος μετά το φαγητό.
Η βάση αναφοράς είναι η γλυκόζη που περιέχουν οι συγκεκριμένες τροφές.
Οι τροφές ταξινομούνται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100. Το 100 είναι η τιμή που αντιστοιχεί στα τρόφιμα αναφοράς, όπως η γλυκόζη ή το άσπρο ψωμί. Τιμές έως 55 θεωρούνται χαμηλές, 55-69 μέτριες, ενώ όταν είναι πάνω από 70 υψηλές.
Η κατανάλωση περισσότερων τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιγότερων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη, μία κατάσταση που συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2.
Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι συνήθως πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.
Δείτε ποια σνακ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη:
Μήλα: Τρώτε τα με τη φλούδα για να αποκομίσετε τα οφέλη των φυτικών ινών.
Κράκερ ολικής αλέσεως: Συνδυάστε τα με λίγο φιστικοβούτυρο και απολαύστε ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ.
Baby carrots: Συνδυάστε τα με λίγη ξυνόκρεμα χαμηλών λιπαρών και θα έχετε ένα απολαυστικό και υγιεινό σνακ.
Καρύδια ή αμύγδαλα: Αρκεί μία μικρή χούφτα για να αποκομίσετε τα οφέλη τους. Μην το παρακάνετε γιατί έχουν αρκετές θερμίδες.
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά: Συνδυάζεται ιδανικά με λίγα φρέσκα φρούτα ή δημητριακά ολικής αλέσεως.
Φασολάκια σόγιας: Δεν έχουν λιπαρά και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη σόγιας. Ρίξτε λίγο αλάτι και απολαύστε.
Ποπκόρν: Φτιάξτε το μόνοι με λίγο ελαιόλαδο και αποφεύγετε το πολύ αλάτι ή σάλτσες.
Αποξηραμένα βερίκοκα: Φάτε μία μερίδα που δεν θα ξεπερνάει το ένα τρίτο ενός φλιτζανιού.
Αυγό: Είναι πλήρης τροφή και ένα σκληρό βρασμένο αυγό θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα.