Σνακ για… αγχωμένους εργαζόμενους

 
Είναι στη ανθρώπινη φύση σε συνθήκες υψηλού στρες και πίεσης να καταφεύγει σε πρόχειρα και ανθυγιεινά τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και αλάτι.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, πολλές εταιρείες – κυρίως στο εξωτερικό -, προκειμένου οι εργαζόμενοι τους να καταπολεμούν το στρες τους εν ώρα εργασίας, εφοδιάζουν τους αυτόματους πωλητές με πιο υγιεινές και θρεπτικές επιλογές, ώστε οι υπάλληλοί τους να λαμβάνουν συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία τους, όπως οι βιταμίνες.

Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση του στρες και τάση προς την παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα, η σωστή διατροφή είναι ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί το στρες.

Υπάρχουν τροφές που, όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες, ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που ηρεμεί τον εγκέφαλο, όπως επίσης και τροφές που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες που βλάπτουν το σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει τις δυσάρεστες συνέπειες του στρες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι πιο γνωστές «αντι-στρες» ουσίες είναι:

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β,τα ω-3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο οι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες. Πηγές τους είναι τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα ωμά λαχανικά, το γάλα, το σπανάκι, ο σολωμός, ο τόνος.

Υγιεινά και θρεπτικά σνακ κατά τη διάρκεια της εργασίας:

2 μικρά φρούτα, όπως δαμάσκηνα, 2 βερίκοκα, 2 ακτινίδια
Μία μικρή ανάμεικτη σαλάτα εποχής
Μία χούφτα αποξηραμένα φρούτα με 8-10 ανάλατους ξηρούς καρπού
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρούτα
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 1 κουτ. του γλυκού μέλι
Κουλούρι Θεσσαλονίκης
2-3 κριτσίνια ολικής άλεσης
1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με λαχανικά και τυρί χαμηλών λιπαρών
1 μπολ με γάλα χαμηλών λιπαρών και δημητριακά ολικής άλεσης

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *