Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το λιπαρό οξύ που μπορεί να βοηθήσει

Ζήσης Ψάλλας

Η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση) -επιτίθεται και βλάπτει το κεντρικό νευρικό σύστημα- μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη ενός λιπαρού οξέος στον λιπώδη ιστό, του ελαϊκού οξέος, σύμφωνα με μελέτη του Yale. Φαίνεται πως το ελαϊκό οξύ καταπολεμά τη φλεγμονή.

Το εύρημα δείχνει ότι η διατροφική αλλαγή ίσως να βοηθάει στη θεραπεία ορισμένων ατόμων με αυτήν την αυτοάνοση νόσο, και πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση ελαιόλαδου και άλλων τροφών που περιέχουν ελαϊκό οξύ όπως οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. 

Ο λιπώδης ιστός των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν έχει φυσιολογικά επίπεδα ελαϊκού οξέος.

Αυτή η έλλειψη οδηγεί σε απώλεια των μεταβολικών αισθητήρων που ενεργοποιούν τα Τ κύτταρα, τα οποία μεσολαβούν στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μολυσματικές ασθένειες, σύμφωνα με τους ερευνητές του Yale. Χωρίς τα κατασταλτικά αποτελέσματα αυτών των ρυθμιστικών Τ κυττάρων, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προσβάλει υγιή κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και να προκαλέσει απώλεια όρασης, πόνο, έλλειψη συντονισμού και άλλα εξουθενωτικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν ελαϊκά οξέα στον λιπώδη ιστό ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε εργαστηριακά πειράματα, τα επίπεδα των ρυθμιστικών Τ κυττάρων αυξήθηκαν.

"Γνωρίζουμε για λίγο ότι τόσο η γενετική όσο και το περιβάλλον διαδραματίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της πολλαπλής σκλήρυνσης", δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας David Hafler καθηγητής νευρολογίας και ανοσολογίας". Αυτή η εργασία δείχνει ότι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που εμπλέκονται είναι η διατροφή."

Ο Hafler σημείωσε ότι η παχυσαρκία προκαλεί ανθυγιεινά επίπεδα φλεγμονής και είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μια παρατήρηση που τον οδήγησε να μελετήσει τον ρόλο της διατροφής σε αυτή την ασθένεια.

Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη για να καθοριστεί εάν η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η μελέτηδημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Investigation.

Διαβάστε ακόμη...