«Σκληρότερα επικουρικά μέτρα από την τρόικα αν δεν μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες»

70CC6D6DA03A24C852FFFA2BE8DC78E0.jpg

  Απολύτως απαραίτητη χαρακτήρισε την τροπολογία για το πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί από τη Βουλή, η τρόικα θα επιβάλει σκληρότερα επικουρικά μέτρα που θα είναι σε βάρος των ασθενών αλλά και των φαρμακείων.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας έκανε γνωστό ότι η τροπολογία, πέραν από το πλαφόν που προβλέπει στα φάρμακα βάζει πλαφόν και στις διαγνωστικές εξετάσεις.

«Και πέρσι και φέτος υπάρχει πολύ μεγάλη υπέρβαση στον κωδικό του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις που τρέχει με ποσοστό 70% του μηνιαίου στόχου. Γι’ αυτό και θεσπίζουμε τα διαγνωστικά όρια», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η υπέρβαση που εμφανίστηκε δημιούργησε μεγάλη αγωνία στα διαγνωστικά κέντρα που πρέπει να εκτελούν τη συνταγογράφηση του γιατρού.

Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την επικείμενη κατάθεση της τροπολογίας, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε των νέων μέτρων, τονίζοντας ότι έχουν στόχο το 2014 να μην ξεπεραστεί το όριο των 150 εκατομμυρίων, πάνω από το οποίο εφαρμόζεται το «κλόου μπακ», που ορίζει ότι όταν γίνεται υπέρβαση δεν πληρώνεται αλλά επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ

«Θεωρούμε ότι μια υπέρβαση 200 εκατ. θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα. Η τρόικα παρακολουθεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ και εισηγείται μέτρα που αν εφαρμοστούν θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε δε, ότι με την εφαρμογή του πλαφόν στη συνταγογράφηση τον Ιανουάριο του 2014, διαπιστώθηκε ότι 3.000 γιατροί έφθασαν στο όριο να το ξεπεράσουν, ενώ τον αμέσως επόμενο μήνα μειώθηκαν στους 1.500 και τον Μάρτιο στους 600.

Είπε ακόμα, ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σεβάστηκε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γι’ αυτό και αφαίρεσε το πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη περιμένοντας να δει αν θα υπήρχε εικόνα αυτοελέγχου σε όρια ανεκτά.

«Δυστυχώς όμως, η δαπάνη τον Απρίλιο ήταν αρκετά πάνω από τον στόχο με ορατό τον κίνδυνο αν συνεχιστεί, να οδηγήσει σε απορρύθμιση της αγοράς», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Η κατάργηση του πλαφόν και η αύξηση του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην τρόικα που ζήτησε εφαρμογή επικουρικών μέτρων. Βασική πίεση της, που έρχεται από προηγούμενες μνημονιακές δεσμεύσεις, είναι κατά βάση ο οριζόντιος περιορισμός του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%. Για τους φαρμακοποιούς αυτό το όριο το θεωρώ μη βιώσιμο. Υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης ζημιάς και είναι ένα μέτρο που προσπαθούμε να το αποφύγουμε», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης. Συμπλήρωσε δε, ότι η τρόικα ζήτησε, επίσης, περαιτέρω μείωση της τιμής των γεννοσήμων, προσδοκώντας στη στροφή των ασθενών από τα ακριβά στα φθηνά φάρμακα, κάτι που θα διατηρήσει τις δαπάνες στα 2 δισ. ευρώ.

Έμφαση έδωσε ο κ. Γεωργιάδης και στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του «κλόου μπακ» καθώς όπως είπε, ευνοούσε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες έναντι άλλων ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών στις οποίες θα μπορούσε να καταλογιστεί ένα ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

«Από το 2009 που ήμασταν πρωταθλητές στην Ευρώπη στη φαρμακευτική δαπάνη φθάσαμε το 2013 να έχουμε καταφέρει και να εξοικονομήσουμε περίπου 3 δισ. και αυτό οφείλεται κυρίως λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της τιμολογιακής πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *