Σκελετική υγεία: Με ποιες τροφές και σε ποια ποσότητα θα τη θωρακίσετε

Οι κατάλληλες τροφές στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τα οστά σας.

«Η ασθένεια των οστών μπορεί να προληφθεί με την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D από τις τροφές» σύμφωνα με την Kathryn Weatherford, διατροφολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, στη Βοστώνη.

«Οι κατάλληλοι συνδυασμοί τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τα οστά. Πολλά τρόφιμα είναι πλέον εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D, καθιστώντας ευκολότερη την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη» σημειώνει.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (πάνω από 3 γραμμάρια ανά μερίδα) και δεν περιέχουν ζάχαρη. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως με ένα φλιτζάνι γάλα σας δίνουν έως και 600mg ασβεστίου.

Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Μια μερίδα 80 γραμμαρίων άγριου σολομού καλύπτει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης D, σύμφωνα με την Weatherford.

Είναι σημαντικό να τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, σέσκουλα και κέιλ.

Μια μερίδα 230 γραμμαρίων γιαουρτιού σας δίνει 400 mg ασβεστίου. Προτιμάτε το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες.

Μια άλλη πρόταση είναι το γάλα φυτικής προέλευσης, όπως αμυγδάλου ή σόγιας, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και ασβέστιο. Το γάλα αμυγδάλου καλύπτει το 45% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και το 25% σε βιταμίνη D.

Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Αρκούν 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε πόσο ασβέστιο και βιταμίνη D προσλαμβάνετε καθημερινά. Εάν εκτιμάτε ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμη...