Σήμερα η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

2CB235E62E73FD35577C462C6B5ED7EA.jpg

  Δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς τη σημερινή ηλιόλουστη Δευτέρα, καταθλιπτική, ωστόσο είναι η γνωστή «blue Monday» και θεωρείται και ημέρα διαζυγίων.

Πρόκειται – κάθε χρόνο – για τη Δευτέρα της τελευταίας ολόκληρης εβδομάδας του Ιανουαρίου, που φέτος πέφτει σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου. Εξαιτίας της ψυχολογικής φόρτισης, που θεωρητικά φέρνει μαζί της ονομάζεται «Blue Monday» στα αγγλικά και «deprimaandag» στα ολλανδικά, δηλαδή καταθλιπτική Δευτέρα, και στις δύο γλώσσες.

Η πιο καταθλιπτική αυτή ημέρα προκύπτει βάσει ενός μαθηματικού τύπου που υπολογίζει τον καιρό (W), τα χρέη (d), που έχουμε και αυτά που έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε, και τον χρόνο που έχει περάσει από τα Χριστούγεννα (T) και στη διάρκεια του οποίου αποτύχαμε να πραγματοποιήσουμε τις αποφάσεις που είχαμε πάρει για τον καινούργιο χρόνο (Q). Στον παρονομαστή υπολογίζονται τα μειωμένα μας κίνητρα για να δράσουμε (M) και το κατά πόσο νοιώθουμε την ανάγκη να δράσουμε (Ν). Τον τύπο αυτόν είχε δημοσιεύει το 2005 ο Cliff Arnall, που συνεργαζόταν με το Πανεπιστήμιο του Cardiff αλλά κανένας άλλος επιστήμονας δεν συμφώνησε μαζί του όσον αφορά στην ορθότητα του μαθηματικού αυτού τύπου.

Ο Cliff Arnall όμως είχε επίσης υπολογίσει και την πιο χαρούμενη μέρα του χρόνου που πέφτει κάθε χρόνο ανάμεσα στις 21 και 24 Ιουνίου.

Επιπλέον όμως επιστήμονες έχουν τα τελευταία 3 χρόνια αναλύσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια μηνύματα που γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Βρετανοί χρήστες τον Ιανουάριο ψάχνοντας να δουν ποια από αυτά περιλαμβάνουν πτώση στη διάθεσή τους. Βρήκαν λοιπόν ότι σήμερα θα υπάρχουν 5 φορές περισσότερα μηνύματα που θα έχουν να κάνουν με ενοχές καθώς οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις αποφάσεις που είχαν πάρει την Πρωτοχρονιά για να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Επίσης, βρέθηκε ότι σήμερα τα παράπονα για τον καιρό θα είναι 6 φορές περισσότερα από ό,τι συνήθως και ότι οι άνδρες θα νοιώθουν χειρότερα από τις γυναίκες.

Επίσης, η σημερινή μέρα ονομάζεται και Δευτέρα διαζυγίων καθώς σήμερα αναμένεται να κατατεθούν περισσότερες αιτήσεις διαζυγίου από ποτέ. Άλλωστε ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που ξεκινάνε οι περισσότερες διαδικασίες διαζυγίων και είναι και ένας από τους πιο πολυάσχολους μήνες για τους συμβούλους γάμου. Αν αναρωτιέστε ποιος μήνας τον ακολουθεί, αυτός δεν είναι άλλος από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *