Είναι γνωστό λ.χ. ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωσης και καρδιολογικής νόσου αυξάνεται με την ηλικία. Οι επιστήμονες ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι νόσοι, συνήθως, εκδηλώνονται και στο στόμα.
Στόμα και διαβήτης
Σύμφωνα με την αμερικανική διαβητολογική εταιρεία, το 95% των διαβητικών υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 45 ετών. Ενδεικτικά συμπτώματα του διαβήτη είναι η κακοσμία του στόματος και της αναπνοής και η αιμορραγία των ούλων.
Στόμα και οστεοπόρωση
Η εθνική οργάνωση οστεοπόρωσης των ΗΠΑ υπολογίζει ότι 44 εκατομμύρια Αμερικανοί εμφανίζουν κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης και ειδικότερα οι γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης ή μετά την εμμηνόπαυση. Κάτι που μπορεί να αποκαλυφθεί στο στόμα.
Εν τούτοις, το 97% των ατόμων μέσης ηλικίας δεν γνωρίζουν και δεν συζητούν αυτόν τον συσχετισμό κινδύνου με τον οδοντίατρο τους, έστω και αν οι απλές ακτινογραφίες των δοντιών μπορούν να μας δείξουν τα πρώτα σημεία οστικής απώλειας.
Στόμα και καρδιαγγειακές παθήσεις
Η αμερικανική καρδιολογική εταιρεία αναφέρει, σύμφωνα με τα στοιχεία της, ότι οι καρδιολογικές ασθένειες είναι η βασική αιτία θανάτου των ανθρώπων που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες. Όταν ένα άτομο φτάσει στην ηλικία των 45 ετών έχει διαπιστωθεί στατιστικά ότι τριπλασιάζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιολογικών προβλημάτων.
Οι ενοχλήσεις και οι πόνοι στο στόμα, ιδίως στις γνάθους ίσως είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα για τα άτομα μέσης ηλικίας, ότι μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μία καρδιακή προσβολή. Όμως, το 60% των ατόμων αυτής της ηλικίας δεν γνωρίζουν και δεν αξιολογούν αυτά τα προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα ως πιθανά «μηνύματα» καρδιακής προσβολής.
Το σημαντικότερο, όμως αλλά και το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι, ότι αν και τα άτομα μέσης ηλικίας δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά και δεν γνωρίζουν αυτούς τους συσχετισμούς, έχουν βιώσει τέτοια ενοχλήματα σε ποσοστό 25%.
Τα άτομα μέσης ηλικίας πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα του στόματος τους, γιατί ίσως αυτά να είναι προειδοποιητικά μηνύματα για ασθένειες που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή τους.
Πηγή: healthpress.gr