Σημαντική βελτιστοποίηση του κύκλου ανάπτυξης νέων φαρμάκων από τη νέα πλατφόρμα διαχείρισης βιοδειγμάτων της Metabio

Δημιούργημα του Μοριακού Γενετιστή Παναγιώτη Κατσαούνη, η Metabio παρέχει υπηρεσίες στον κύκλο διαχείρισης των βιοδειγμάτων που χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς. Ουσιαστικά γεφυρώνει το σημερινό χάσμα στον κλάδο της Βιοτραπεζικής, συνδέοντας ασθενείς, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, βιοτράπεζες και ερευνητές, με στόχο τη βελτιστοποίηση του κύκλου ανάπτυξης φαρμάκων, μειώνοντας έτσι δραστικά το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής και αυξάνοντας την αξία του βιοδείγματος.

Με την καινοτόμα πλατφόρμα e-MetaBio, συλλέγονται ποιοτικά προ-αναλυτικά δεδομένα χρονοδιαγράμματος από τον κύκλο και την αλυσίδα χρήσης βιοδειγμάτων, ενώ παρέχονται  πρόσθετες ροές εσόδων στις βιοτράπεζες, μειώνοντας έτσι το κόστος και τον χρόνο των κύκλων ανάπτυξης φαρμάκων, κατά το κρίσιμο στάδιο της βασικής έρευνας.

Η πλατφόρμα που διακρίθηκε στον 12ο της Εθνικής Τράπεζας, μια δράση του προγράμματος NBG Business Seeds για τη στήριξη της εξωστρέφειας καινοτόμων επιχειρήσεων, διαθέτει διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας PCT και εισήχθη στην αγορά το 2020, ενώ πολύ γρήγορα διεκδίκησε και κέρδισε τα δύο πρώτα συμβόλαιά της, εξυπηρετώντας βιοτράπεζες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σήμερα βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας θυγατρικής εταιρείας στη Βουλγαρία, με την χρηματοδοτική υποστήριξη του Βουλγαρικού VC, InnovationCapital. Η Metabio έχει πλέον παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Νότιο Αφρική, Ζάμπια και επεκτείνεται συνεχώς.

«Συνεργαζόμαστε με βιοτράπεζες και σχετιζόμενα νοσοκομεία, αλλά και με ερευνητικούς ή άλλους φορείς που διαχειρίζονται αλυσίδες χρήσης βιοδειγμάτων και παρέχουμε ένα νέο ψηφιακό σύστημα συλλογής, διαχείρισης και μεταφοράς κλινικών, προ-αναλυτικών δεδομένων και δεδομένων πραγματικού κόσμου (RealWorldData), που σχετίζονται με το βιοδείγμα στον ορίζοντα του χρόνου, με διαλειτουργική προσέγγιση σε τοπικό επίπεδο αλλά και διεθνή δίκτυα. Η λύση μας λειτουργεί απρόσκοπτα και παράλληλα με τα υπάρχοντα συστήματα, χωρίς την ανάγκη αλλαγής συστημάτων software και hardware από την πλευρά του χρήστη. Διευκολύνουμε έτσι τη διαδικασία ολοκλήρωσης, ενσωματώνοντας παράλληλα όλα τα δεδομένα μηχανημάτων βιοδιαγνωστικών ελέγχων σε πραγματικό χρόνο», δηλώνει ο Κώστας Αναστασίου, CFO της Metabio. Και συμπληρώνει: «Η διαδικασία ολιστικής προσέγγισης της ιδέας από εξειδικευμένους κριτές του προγράμματος NBG Business Seeds, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, αλλά και το υψηλόβαθμο στελεχιακό δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας,οι εκπρόσωποι των VC’s και οι έγκριτοι πανεπιστημιακοί, απέδωσαν μεγαλύτερη σημασία στη διάκρισή μας».

Ο 13ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε την πρότασή σας ηλεκτρονικά έως τις 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00. Δώστε στην ιδέα σας την ευκαιρία να αναδειχθεί και να γίνει πράξη, κερδίζοντας χρηματικά βραβεία, καθοδήγηση, δικτύωση, αλλά και συμμετοχή σε ημερίδες και bootcamps!

Διαβάστε ακόμη...