Σημαντική η άσκηση για την πρόληψη της υπέρτασης

Ζήσης Ψάλλας

Η υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη άνοιας.

Υπάρχει ένας τρόπος να ανατρέψετε την υψηλή αρτηριακή πίεση και αυτός είναι η τακτική άσκηση.  

Πάνω από 5.100 ενήλικες συμμετείχαν σε μια μελέτη, η οποία παρακολούθησε την υγεία τους για τρεις δεκαετίες με σωματικές αξιολογήσεις και ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες άσκησης, την κατάσταση του καπνίσματος και την πρόσληψη αλκοόλ. Σε κάθε κλινική αξιολόγηση, η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε τρεις φορές, με διαφορά ενός λεπτού, και για την ανάλυση των δεδομένων, οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, ανά φυλή και φύλο.

Σε γενικές γραμμές τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειώθηκαν από τα 18 στα 40 έτη, με τα ποσοστά υπέρτασης να αυξάνονται και τη σωματική δραστηριότητα να μειώνονται τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι η ενηλικίωση είναι ένα σημαντικό παράθυρο παρέμβασης για την πρόληψη της υπέρτασης στη μέση ηλικία με προγράμματα προαγωγής της υγείας που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της άσκησης.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα άτομα που έκαναν 5 ώρες μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή -διπλάσια από την ελάχιστη ποσότητα που συνιστάται σήμερα για τους ενήλικες- διαπίστωσαν ότι αυτό το επίπεδο μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης, και ειδικά εάν οι άνθρωποι συνέχιζαν την άσκησή τους μέχρι τα 60.

"Η επίτευξη τουλάχιστον διπλασίων από τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για την ελάχιστη σωματική δραστηριότητα των ενηλίκων μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για την πρόληψη της υπέρτασης", έγραψαν οι ερευνητές.

Αλλά δεν είναι εύκολο να επιταχύνεις την εβδομαδιαία φυσική δραστηριότητα εν μέσω αποφάσεων που αλλάζουν τη ζωή και αυξανόμενων ευθυνών.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι μαύροι άνδρες και οι μαύρες γυναίκες βιώνουν εντελώς διαφορετικές τροχιές υγείας σε σύγκριση με τους λευκούς. Στην ηλικία των 60 ετών, το 80-90% των μαύρων ανδρών και γυναικών είχαν υπέρταση, σε σύγκριση με λίγο κάτω από το 70% για τους λευκούς άνδρες και περίπου τις μισές λευκές γυναίκες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Διαβάστε ακόμη...