Σημαντική η άσκηση αυτό το χειμώνα – Πώς θα βρείτε κίνητρα

Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χάσουμε το κίνητρό μας για άσκηση τους χειμερινούς μήνες. Το χειμώνα, το λιγότερο φως σε συνδυασμό με τις μικρότερες ημέρες μειώνουν την παραγωγή της βιταμίνης D. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο κουρασμένοι. Οι άνθρωποι βιώνουν συχνά διαταραγμένο ύπνο τους χειμερινούς μήνες, συμβάλλοντας περαιτέρω σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Οι εποχιακές διαταραχές της διάθεσης μπορεί επίσης να μειώνουν το κίνητρο να κινηθούμε. Πολλοί άνθρωποι (ιδιαίτερα γυναίκες) έχουν χαμηλή διάθεση καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος. Μερικοί αναπτύσσουν ακόμη και εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, κατά την οποία εμφανίζονται συμπτώματα κατάθλιψης κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι λόγοι για τους οποίους ασκούμαστε μπορούν επίσης να επηρεαστούν. Για παράδειγμα, το κίνητρο φαίνεται να αποθαρρύνεται αν ο πρωταρχικός στόχος είναι η εικόνα του σώματός μας. 

Τα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας αναφέρονται ευρέως στη σωματική υγεία -συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των κιλών μας, της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη τύπου 2, των εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η άσκηση συνδέεται επίσης με καλύτερη ανοσοποιητική λειτουργία. Αλλά η άσκηση είναι σημαντική και για τη συναισθηματική ευημερία. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κόπωση και βελτιώνει την ικανοποίηση από την εργασία, αυξάνει την αισιοδοξία, την αυτοεκτίμηση και την καλύτερη διαχείριση του άγχους. Η άσκηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Αν και ο χειμερινός καιρός μπορεί να μην το επιτρέπει πάντα, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους είναι σημαντική για τη βελτίωση της ευεξίας. Οι έφηβοι επωφελούνται όταν βρίσκονται σε φυσικούς χώρους. Οι μπλε χώροι -όπως οι παράκτιες περιοχές- έχουν παρόμοια οφέλη για την ψυχική υγεία με τους πράσινους χώρους. Η υπαίθρια άσκηση παρέχει επίσης περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία, εάν επιτρέπεται, είναι σημαντική για την υγεία και την ευημερία κατά τη διάρκεια του χειμερινού lockdown. Τέλος, το φυσικό φως συνδέεται με βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου, τη σωματική υγεία και την ευεξία.

Η μέτρια αερόβια άσκηση είναι αρκετή για να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό. Ένας εύκολος τρόπος για να ξέρετε ποια είναι η μέτρια άσκηση είναι το τεστ της ομιλίας -μπορείτε να μιλάτε αλλά δυσκολεύεστε να τραγουδήσετε. Δύο ημέρες της εβδομάδας θα πρέπει επίσης να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση των μυών σας.

Αν και μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί το κίνητρο για άσκηση, ένα επιταχυνσιόμετρο ή μια εφαρμογή τηλεφώνου που καταγράφει τη δραστηριότητα (όπως η μέτρηση βημάτων) μπορεί να είναι χρήσιμη. Η δέσμευση για δραστηριότητα μπορεί επίσης να είναι ευκολότερη αν έχετε κάποιον να ασκηθείτε μαζί. Η αύξηση της πρόκλησης -όπως ο αριθμός των συνεδριών δραστηριότητας, η ένταση ή ο χρόνος που αφιερώνεται σε κάθε συνεδρία- μπορεί να αυξήσει τη φυσική κατάσταση και τη δύναμη.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είστε ενεργοί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εκτός από τον αθλητισμό, το περπάτημα και η ποδηλασία στην εργασία ή στο σχολείο έχουν σημαντική αξία.

Διαβάστε ακόμη...