«Είμαι βαθιά θρησκευόμενη και δε μπορούσα να σκοτώσω τα παιδιά μου. Χαίρομαι που τα έφερα στον κόσμο, όμως τώρα είναι στα χέρια του Θεού το αν θα καταφέρουν να ζήσουν» είπε η ίδια στο Associated Press.
Οι γιατροί ενημέρωσαν τη μητέρα τους ότι τα βρέφη ήταν ενωμένα στην καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα και ότι η απόπειρα διαχωρισμού τους δε θα στεφόταν με επιτυχία.
Η Basma γέννησε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ. Τρεις ημέρες μετά τη γέννα και αφού οι γιατροί της μετέφεραν τα δυσάρεστα νέα, αποφάσισε να γυρίσει στο σπίτι της στη Χεβρώνα, προκειμένου να είναι κοντά στα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά της, αναφέρει το δημοσίευμα.
Περίπου μία στις 200.000 γεννήσεις παγκοσμίως φέρνει στον κόσμο σιαμαία, σύμφωνα με την πανεπιστημιακή κλινική του Maryland.
Τα περισσότερα γεννιούνται νεκρά. Περίπου τα τρία τέταρτα των σιαμαίων διδύμων είναι θηλυκά και είναι ενωμένα έστω μερικώς στην περιοχή του στήθους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, προσθέτει το δημοσίευμα, οι πιθανότητες επιτυχούς διαχωρισμού και επιβίωσής τους αυξάνεται όταν τα σιαμαία έχουν διαφορετικά ζωτικά όργανα.
Τα σιαμαία της Basma μοιράζονταν την ίδια καρδιά, το συκώτι και άλλα ζωτικά τους όργανα και θα πέθαιναν αν οι γιατροί προσπαθούσαν να τα διαχωρίσουν. Πάντως οι πιθανότητες επιβίωσής τους δεν είναι μεγάλες.
«Είναι ένα δυσάρεστο περιστατικό» ανέφερε η διοίκηση του νοσοκομείου σε ανακοίνωσή της. «Ομάδα εξαίρετων γιατρών έφερε στον κόσμο τα σιαμαία με καισαρική, όμως περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις έδειξαν, δυστυχώς, ότι δε μπορούν να διαχωριστούν».
(Φωτογραφία αρχείου)