ΣΦΕΕ-ΠΕΦ: Η φαρμακοβιομηχανία αδυνατεί να υποκαταστήσει το έργο της Πολιτείας

farmaka2.medium.jpg

Αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης της φαρμακευτικής φροντίδας των ανασφαλίστων ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν ότι ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, απειλεί την βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας και καθιστά αμφίβολη την δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς.

Ήδη η δαπάνη τους πρώτους μήνες του 2016 είναι εκτός ελέγχου γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαρκής, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους και υπογραμμίζουνι: «Θεωρούμε ότι η ένταξη της συγκεκριμένης δαπάνης στον ήδη ανεπαρκή κλειστό προϋπολογισμό για φάρμακα, αποτελεί λανθασμένη επιλογή». Επιπλέον, η ΠΕΦ αναφέρει πως η φαρμακοβιομηχανία χαιρετίζει την απόφαση της Πολιτείας για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων δεδομένου ότι η ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σημειώνουν:

Αν και το ύψος της δαπάνης των ανασφαλίστων παραμένει αδιευκρίνιστο, είναι σαφές ότι η επιπλέον επιβάρυνση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού θα δημιουργήσει αφόρητη πίεση στη φαρμακευτική αγορά η οποία σήμερα λειτουργεί πλέον οριακά. Η τυχόν αδυναμία επαρκούς κάλυψης της αγοράς θα είχε δραματικές συνέπειες για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οδηγώντας το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας στη διάλυση. Η φαρμακοβιομηχανία έχει αποδείξει ότι τηρεί υπεύθυνη στάση και σε συνεργασία με την Πολιτεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς και την πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες. Λόγω των διαρκώς μειουμένων προϋπολογισμών για φάρμακα, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα πάνω από 2 δισ. ευρώ σε rebate και clawback, ενώ εκτιμάται ότι το 2016, το 1 στα 3 φάρμακα που αποζημιώνονται ασφαλιστικά θα διατίθεται δωρεάν μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών. Η κάλυψη των αναγκών των ασθενών αποτελεί κοινό στόχο Βιομηχανίας και Πολιτείας, όμως θεωρούμε ότι κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο της Πολιτείας ιδιαίτερα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας στην οποία προστίθεται πλέον και το προσφυγικό πρόβλημα, θεωρούμε ότι η κάλυψη των ανασφαλίστων θα πρέπει να μη συμπεριλαμβάνεται στον κλειστό φαρμακευτικό προϋπολογισμό και καλούμε την Πολιτεία όπως κινητοποιηθεί άμεσα για την αναζήτηση ευρωπαϊκών ή άλλων κονδυλίων για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.