Ανακοίνωση του ΣΕΕΠΑ για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ) προκάλεσε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια σε μία πολιτική που βλάπτει άμεσα τη δημόσια υγεία και το δικαίωμα χιλιάδων ατμιστών και καπνιστών, να πάρουν την υγεία τους στα χέρια τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε προχθές το Υπουργείο Υγείας εξισώνει για άλλη μία φορά ακόμα το τσιγάρο με το άτμισμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και το δικαίωμα στην ύπαρξη των ελληνικών επιχειρήσεων προϊόντων ατμίσματος.

Με το σχέδιο νόμου, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την προσπάθεια εξίσωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το παραδοσιακό, αγνοώντας πλήρως τα επιστημονικά δεδομένα που κραυγάζουν για το αντίθετο, εντάσσοντας ακόμη και τα μη νικοτινούχα προϊόντα ατμίσματος στις διατάξεις του Ν. 4419/2016, που αφορούν τη νικοτίνη, ακριβώς όπως και η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/40 της οποίας εναρμόνιση με το Εθνικό Δίκαιο αποτελεί!

Ενδεικτικό της έλλειψης επιστημονικής τεκμηρίωσης του σχεδίου νόμου αποτελεί η αιτιολογική έκθεση αυτού, που ως πιθανά συστατικά προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου, αναφέρει και την αιθυλενογλυκόλη, γνωστή τοξική δια της εισπνοής ουσία, που αποτελεί αντιψυκτικό αυτοκινήτων και είναι παντελώς απούσα από τις δεκάδες χιλιάδων προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν στο άτμισμα!!!

Το αποτέλεσμα του σχεδίου νόμου αναμένεται να είναι η δημιουργία επιπρόσθετων εμποδίων στην πρόσβαση των καπνιστών στο άτμισμα, που αποτελεί σύμφωνα με όλες τις έρευνες, την πλέον αποτελεσματική μέθοδο για την μείωση της βλάβης που προκαλεί το άτμισμα και την τελική απεξάρτηση από την νικοτίνη. Επιπλέον το σχέδιο νόμου, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων με γραφειοκρατικό κόστος, αφού όλοι οι περιορισμοί παρακάμπτονται πλήρως από τις επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Με άλλα λόγια, οι επειχειρήσεις του εξωτερικού θα πωλούν απρόσκοπτα τα ίδια προϊόντα στους καταναλωτές λόγω της Ελεύθερης διακίνησης στην Ενιαία αγορά της ΕΕ, ενώ οι Έλληνες θα υπόκεινται σε εξοντωτικές προδιαγραφές και εμπόδια. Ειδικά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που δεν χρειάζεται να ακολουθούν τις ελληνικές πρωτοτυπίες, τοποθετούν (πωλούν στον τελικό καταναλωτή) χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο, προϊόντα στην ελληνική αγορά.

Η μονόπλευρη απαγόρευση διασυνοριακών πωλήσεων, την ώρα που όλη η Ευρώπη διακινεί ελεύθερα τα προϊόντα αυτά, είναι τουλάχιστον ουτοπική και ανεφάρμοστη και είναι δεδομένο ότι η ανεξέλεγκτη διακίνηση που νομοτελειακά θα προκύψει, θα θέσει σε κίνδυνο τους ατμιστές, ακριβώς διότι δρομολογούνται για την αναζήτηση προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, από άγνωστους στις ελληνικές αρχές παραγωγούς, με σημάνσεις σε ξένη γλώσσα και προδιαγραφές προϊόντων ανεξέλεγκτες από τις υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Το σχέδιο νόμου όχι απλά δε συνδράμει στην αντιμετώπιση προβλημάτων, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει νέα προβλήματα επιβίωσης πια για τις επιχειρήσεις, με ότι συνεπάγεται αυτό στην ανεργία, την απώλεια φορολογικών εσόδων, ασφαλιστικών εισφορών και πλείστων άλλων πλεονεκτημάτων της επιχειρηματικότητας.

Ο Σύνδεσμος είναι επί της αρχής αντίθετος σε οτιδήποτε διαστρεβλώνει περαιτέρω σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, την ήδη αρκετά στρεβλωμένη, από αδικαιολόγητες απαγορεύσεις και ασύμμετρους φόρους, ελληνική αγορά ατμιστικών προϊόντων.

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια στο άτμισμα και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος θα συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια σε μία πολιτική που βλάπτει άμεσα τη δημόσια υγεία και τα δικαίωμα χιλιάδων ατμιστών και καπνιστών, να πάρουν την υγεία τους στα χέρια τους».

Διαβάστε ακόμη...