Σε τις διαφέρουν τα θρεπτικά συστατικά στο άλιπο γάλα και στο πλήρες

Ζήσης Ψάλλας

Το γάλα είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές αλλά για δεκαετίες, οι διατροφικές οδηγίες συνιστούσαν μόνο γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η περιεκτικότητα σε λίπος μετράται ως ποσοστό επί του συνολικού βάρους και ανάλογα με την ποικιλία του γάλακτος έχει ως εξής:

  • Πλήρες γάλα: 3,25% λιπαρά
  • Γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: 1-5% λιπαρά
  • Γάλα με μηδέν λιπαρά: Λιγότερο από 0,5% λιπαρά

Οι διατροφικές οδηγίες για αποφυγή της κατανάλωσης πολλών λιπαρών βασίζονταν στο γεγονός ότι το λίπος στο γάλα είναι σε μεγάλο βαθμό κορεσμένο, κάτι που ανεβάζει τη χοληστερίνη.

Ένα ποτήρι (237 ml) με πλήρες γάλα περιέχει 4,6 γρ. κορεσμένο λίπος, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 20% του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου. Μέχρι σήμερα, η επίσημη σύσταση είναι να μην ξεπερνιούνται τα 20 γρ. κορεσμένου λίπους την ημέρα σε μια διατροφή των 2.000 θερμίδων.

Κάποτε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστούσε να μην ξεπερνά η πρόσληψη του λίπους το 30% των συνολικών θερμίδων και το κορεσμένο λίπος να μην ξεπερνά το 10%. Στην συνέχεια, έκανε τη σύσταση  πιο αυστηρή και τώρα συνιστά να μην ξεπερνά το κορεσμένο λίπος το 5% για όσους έχουν καρδιακά προβλήματα και το 6-7% για όσους δεν έχουν καρδιακά προβλήματα.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι θερμίδες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά για τις διάφορες ποικιλίες γάλακτος σε μια ποσότητα 237 ml (ένα ποτήρι γάλα). Το ελαφρύ γάλα έχει υπολογιστεί με 1% λιπαρά.

 1 ποτήρι γάλα) Άλιπο ΕλαφρύΠλήρες
Θερμίδες83102146
Υδατάνθρακες12,5 γρ.12,7 γρ.12,8 γρ.
Πρωτεΐνες8,3 γρ.8,2 γρ.7,9 γρ.
Λίπη0,2 γρ.2,4 γρ.7,9 γρ.
Κορεσμένα λίπη0,1 γρ.1,5 γρ.4,6 γρ.
Ωμέγα-32,5 mg9,8 mg183 mg
Ασβέστιο306 mg290 mg276 mg
Βιταμίνη D100 IU127 IU97 IU

Όπως φαίνεται από τον πίνακα, μία σημαντική διαφορά μεταξύ των ποικιλιών γάλακτος είναι η περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Όσο περισσότερο λίπος έχει το γάλα, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3. 

Διαβάστε ακόμη...