Σε στέλνει στο νοσοκομείο εσπευσμένα! Γνωρίζετε τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ

Εσείς γνωρίζετε τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ; Και όμως δημιουργείτε από ένα αντικείμενο το οποίο το χρησιμοποιούμε συχνά. Δείτε τι ακριβώς είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε…

Είναι μια σπάνια και εξαιρετικά επικίνδυνη επιπλοκή που μπορεί να προκύψει έπειτα από βακτηριακή λοίμωξη.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια σπάνια και εξαιρετικά επικίνδυνη επιπλοκή που μπορεί να προκύψει έπειτα από βακτηριακή λοίμωξη. Συχνά είναι αποτέλεσμα της δράσης τοξινών που απελευθερώνει το βακτήριο Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος). Μπορεί επίσης να προκύψει από τοξίνες που παράγουν βακτήρια της ομάδας Α του στρεπτόκοκκου.

Τα βακτήρια αυτά ζουν φυσιολογικά στον οργανισμό αρκετών ανθρώπων (ποσοστό 30% του γενικού πληθυσμού περίπου), κυρίως στο δέρμα, τον κόλπο και τη βουβωνική χώρα και συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές.

Το σύνδρομο τοξικού σοκ έχει συνδεθεί παραδοσιακά κυρίως με τη χρήση υπεραπορροφητικών ταμπόν. Η διακοπή της κυκλοφορίας συγκεκριμένων τύπων ταμπόν οδήγησε σε σημαντική μείωση των περιστατικών τοξικού σοκ σε γυναίκες. Το τοξικό σύνδρομο δεν πλήττει αποκλειστικά νεαρές γυναίκες αλλά και άνδρες, παιδιά και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν οι ανοιχτές πληγές στο δέρμα και η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση.

Εκτιμάται ότι περίπου τα μισά περιστατικά τοξικού σοκ συνδέονται με τη χρήση ταμπόν. Τα υπόλοιπα οφείλονται κυρίως σε τοπικές λοιμώξεις του δέρματος. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα άτομα μικρότερης ηλικίας, καθώς οι μεγαλύτεροι άνθρωποι παρουσιάζουν ανοσία στις τοξίνες που παράγουν τα βακτήρια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *