Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω Ζίκα η Ονδούρα

ZIKA9.jpg

Σχεδόν 3.700 κρούσματα του ιού Ζίκα έχουν καταγραφεί στην Ονδούρα από τον Δεκέμβριο και η χώρα κήρυξε πανεθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ο Ζίκα μας πλήττει σοβαρά, καθώς ο αριθμός των προσβληθέντων αυξάνεται καθημερινά με ανησυχητικό τρόπο», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Ονδούρας Γιολάνι Μπάτρες, σημειώνοντας ότι με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πανεθνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλες τις στρατηγικές που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα από τις 16 Δεκεμβρίου, που εντοπίστηκε η νόσος, 3.649 κρούσματα του Ζίκα έχουν καταγραφεί στην Ονδούρα, πρόσθεσε η υπουργός.

Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες έθεσε στη διάθεση του υπουργείου Υγείας ένα αρχικό ποσό ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του ιού.

Ο ΠΟΥ κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της επιδημίας του ιού αυτού, για τον οποίο οι ειδικοί υποψιάζονται ότι προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες.

Ο διεθνής οργανισμός ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχει «πάρα πολύ μεγάλη υποψία, αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά» για σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, και την «έκρηξη» στη Λατινική Αμερική του αριθμού των κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς ανωμαλίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο.

Την ίδια ώρα η Βραζιλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό Ζίκα, με σχεδόν 1,5 εκατομμύρια κρούσματα σύμφωνα με τον ΠΟΥ, συνέστησε χθες το βράδυ επισήμως στις εγκύους να μην επισκέπτονται τη χώρα, όπου τον Αύγουστο προβλέπεται να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

«Ο κίνδυνος, ο σοβαρός θα έλεγα, είναι για τις εγκύους», δήλωσε ο Ζακ Βάγκνερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «ως εκ τούτου προφανώς και δεν συστήνεται (να έρθουν στην Βραζιλία) επειδή δεν θέλουμε να ρισκάρουμε».

Η Κολομβία, το Σαλβαδόρ, ο Ισημερινός, η Βραζιλία, η Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο έχουν ήδη συστήσει στις γυναίκες να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη για όσο καιρό χρειαστεί έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του Ζίκα.

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν επισημανθεί δεκάδες κρούσματα μόλυνσης από τον Ζίκα μεταξύ ανθρώπων που επιστρέφουν από ταξίδια στις πληγείσες χώρες. Την Κυριακή  ινδονησιακό ερευνητικό ινστιτούτο ανακοίνωσε πως βρήκε ένα κρούσμα θετικό στον ιό Ζίκα στη νήσο Σουμάτρα, προσθέτοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί στη χώρα εδώ και λίγο καιρό.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) και ο ΠΟΥ εξέφρασε εξάλλου φόβους για την αύξηση του αριθμού των κουνουπιών λόγω του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο από το 2015.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *